Рулца от свинско месо с гъби и бекон

На прага на 2014 година споменах, че ще се опитам да запълвам страницата с основни ястия. Доколко ще успея не знам и аз самата, но поне ще се пробвам.
Следите от щипки сол са се загубили доста отдавна, затова е крайно време да скрия поне днес бурканчето със захар и да ви покажа едно ястие, което заемаше главна действаща роля на трапезата ни за Коледа. 
Точно с такъв вид рецепти може много да се експериментира - да се направи с друга плънка, да се гарнира с някакъв сос и други. 
В моя случай рулцата небрежно бяха полегнали върху обилно количество зелеви сармички, затова и реших да не добавям топено сирене, вино, бира и други от сорта, тъй като нямаше да си подхожда с вкуса на зелето. Но пък вие спокойно може да изпробвате своите идеи и да подобрите ястието според вкуса си.

Рулца от свинско месо с гъби и бекон


Необходими продукти:

6 свински пържоли от плешка
300 г гъби 
1 глава лук
2 моркова
6 ивици бекон или пушено свинско филе
сол  и черен пипер на вкус
1 ч.л. риган или мащерка
1/2 ч.ч. вода, вино или бира
1-2 с.л. олио за запържване на зеленчуците

Съвсем леко изтъняваме пържолите с помощта на дървено чукче.
Овкусяваме ги със сол и черен пипер.
За плънката нарязваме гъбите на филийки, моркова на пръчици, а лука на ситно. След това ги запържваме в малко олио, докато омекнат. Овкусяваме с малко черен пипер и риган или мащерка по желание.
Върху всяка пържола слагаме една ивица бекон, върху него в единия край на пържолата разпределяме малко от плънката. Завиваме на руло и забождаме една-две клечки за зъби, за да не се отвори рулцето.

Завитите рулца поставяме в гювеч или тава. Поливаме ги с малко мазнина (олио или зехтин) и с 1/2 чаена чаша вода, може и с вино, а защо не и с бира.
Рулцата се пекат до готовност.
Ако ги печете в тава, то печенето следва да е в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час, покрити с алуминиево фолио, за да се задушат.
Ако ги печете в гювеч, то задължително поставете съда в студена фурна, за да не се спука съда. Печете под капак на по-слаба фурна - около 160 градуса за около час и половина, докато месото стане крехко.

Рулца от свинско месо с гъби и бекон

*
Може в рулцата да сложите парченце топено сирене или кашкавал, или друг вид топящо се сирене, което би се съчетало добре с месото.
** Може да приготвите рулцата заедно с някакви зеленчуци (например картофи), така ще имате и подходяща гарнитура.
*** Проверявайте ястието по време на печене. Ако видите, че течността се е изпарила, долейте още малко вода или вино, за да не се пекат "на сухо" рулцата.


За финал искам да изразя възмущението и разочарованието си от решението на Нова тв да свали от екран предаването "Бон Апети". Доста идеи съм черпила от тандема Лора и Стоян, които може да видите и в блога с посочен източник. Доста често просто съм се вдъхновявала от някоя тяхна рецепта и съм решавала да експериментирам, като заменя някой продукт с друг или като използвам други подправки.
Едва ли те ще прочетат точно моя блог, но все пак се надявам, че ще мога да гледам отново предаване с тяхно участие, защото увлекателните и ненатоварващи предавания са сведени до 0.

Желая им успех!

12 коментара

  1. Светле с две ръце подкрепям и двете инициативи - и за предаването, и за соленкото. Много вкусно ястие ни предлагаш! И аз трябва да наблегна повече на соленото, при мен също преобладава сладкото... :)
    Поздрави и хубава вечер ти желая!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :) Реших да поразнообразя малко с нещо соленко. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Е, ако знаеш как само ми се дояде свинско... а и някой в блока се е заел със свински мръвчици и така ухае апетитно... сигурно точно като при теб :) Чудесни рулца, Светле!

    Хубава януарска седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми хареса коментара ти, Инче! :) И аз обичам миризмата на мръвчици, особено ако са на скара или барбекю! :)

      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Светле, много ароматни и вкусни изглеждат. Поздравления. И аз като Гери, напълно те подкрепям за предаването, защото и на мен ми харесват. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! :) Да, интересни неща показваха... Дано поне не им затрият сайта, в който има доста рецепти. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Я гледай ти,затова ли из онзи ден ги мярнах,но на друг канал и си казах-тези и тук ли започнаха да ги дават.Мисля,че беше по Диема,но не съм много сигурна и беше по-рано от обичайното време на излъчването им.Рядко ги гледам аз,защото в делничен ден съм на работа,но потърси в програмата на телевизиите къде са се преместили,а и имат страница във ФБ,сигурно имат и сайт.
    Сега за рулцата-страхооотни,че и сармички бонус!Светле,нямам против и към соленките ти рецепти и изобщо към всичко,което ни предлагаш на вниманието!Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодари ти много, Роси, за милите думи!
      По Диема дават повторения на предаването, по Нова също ще ги повтарят. И аз нямах възможност винаги да ги гледам, но редовно следях сайтът им за новите рецепти от предаването.
      Прекрасен да е и твоят ден! :)

      Изтриване
  5. Светле, апетитни рулца с възможности за импровизация, което най ми допада!
    Жалко за Бон Апети, дано се появат в друга телевизия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, радвам се, че ти допадат! Идеята е важна, а продуктите могат да са по избор и вкус! И аз харесвам такива рецепти и често импровизирам.
      Прегръдки с пожелание за слънчев ден! :)

      Изтриване
  6. Още едно ястие за списъка ми-ти знаеш, за какво говоря!
    Аз съм се възмутих от свалянето на това кулинарно предаване!Дано да се коригират и отново да го пуснат в ефир!Хубав ден,мила ми Светле и много поздрави на всички! От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! И мен ме беше яд, но за кратко, защото ще го пуснат отново на 3 февруари, само че по бтв. :)

      Изтриване