Торта с какаови блатове и маслен крем

По традиция първата ми публикация в блога за годината е сладка. И отново по традиция почти всяка година ви показвам не какъв да е десерт, а по-пищен, по-завъртян и отнемащ малко повече време, с малки изключения, разбира се. 
Нека да е такава и новата 2018-та година, приятели и читатели на блога! Да е сладка, вдъхновяваща, пищна откъм положителни емоции и нови преживявания! 
Такава е и тортата от новогодишната нощ, която реших да приготвя. 
В нея има добре познати вкусове - какаови блатове, сладкарски крем и глазура от нежно разбита сметана, за да облече тортата със снежна премяна, каквато тази година все още нямаме навън, но на мен лично не ми и липсва особено. Украсата е приготвена с помощта на новите ми руски накрайници за пош, с които имам да се уча още много, докато постигна съвършени резултати. За целта е необходимо да се използва по-гъст или дори маслен крем, за да може да се отличават шарките и листенцата на цветята. 

Торта с какаови блатове и маслен крем

Необходими продукти:
за 3 блата:
8 яйца
200 г захар
120 г оризово брашно
120 г бяло брашно
20 г какао

1 ч.л. бакпулвер
ванилия

за крема:
125 г краве масло
60 г натурално царевично нишесте
600 мл прясно мляко
2 жълтъкa
200 г захар - или на вкус
ванилия

100 мл течна неподсладена сметана
1-2 с.л. пудра захар

Първо приготвяме блатовете.
Разбиваме белтъците на пухкава пяна, след което добавяме част от захарта и продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Разбиваме и жълтъците с останалото количество захар, докато станат пухкави. Към тях добавяме какаото. Разбъркваме много добре, за да се смесят. Към какаово-жълтъчната смес добавяме на части белтъците. Разбъркваме внимателно.
Смесваме двата вида брашно с бакпулвера и пресяваме. На части  добавяме и брашното към яйчената смес. Разбъркваме, за да няма бучки и за да се получи гладко тесто.
Покриваме дъното на тавата (диаметър 25 см), в която ще печем с хартия за печене. Намазваме с олио стените и хартията на дъното, за да се отлепи по-лесно блата.
Разделяме тестото на три равни части и изпичаме трите блата в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса за около 15 минути всеки.
Охлаждаме готовите блатове върху решетка.

Приготвяме крема.
В 100 мл от прясното мляко разтваряме нишестето. Останалото мляко заедно със захарта, загряваме на котлона. Ароматизираме с ванилията.
Разбиваме жълтъците и ги смесваме с разтвореното нишесте. Към тях при непрекъснато бъркане наливаме горещото мляко. Връщаме отново течността на котлона, докато сместа заври и кремът се сгъсти. Оставяме крема да се охлади напълно.
С помощта на миксер разбиваме кравето масло, докато стане пухкаво. Към него на части добавяме вече изстиналия крем и продължаваме разбиването на ниски обороти, докато се получи гладък и нежен крем. 

Торта с какаови блатове и маслен крем

Сглобяваме тортата. 
Разделяме крема на три равни части. 
Сглобяваме тортата, като мажем всеки блат с крем. 
Накрая разбиваме сметана заедно с малко пудра захар, докато стане пухкава. С нея измазваме тортата отстрани и отгоре.
Декорацията е по желание и според фантазията ви. :)
По желание може напоите блатовете с малко захарен сироп, ако обичате по-сочни торти.

До нови срещи, приятели, а на имениците днес - честит да е празника! :)

Няма коментари