Сладоледен терин с малини

Нека сложим началото на един от най-прекрасните месеци в годината с нещо разхлаждащо, свежо и ароматно. И какъв по-подходящ десерт може да има за началото от месец юли от такъв, приготвен със сладолед, при това домашен.
Идеята за този десерт се зароди спонтанно, а реализирането му този път не закъсня, като при това го изпълних точно както исках - с няколко слоя - малинов и шоколадов сладолед, а помежду им пандишпанов блат.

Сладоледен терин с малини и шоколад

Този терин може да се приготви и с други ваши любими вкусове сладолед, но според мен леката кисела нотка на малините и сладостта на шоколада се допълват много приятно. Десертът става едновременно сладък и освежаващ.
Приготвя се лесно и не е необходимо да чакате всеки един слой да стяга във фризера. Сглобява се едновременно всичко и се мята да се замрази. 
Ако не разполагате с такава форма -  т.нар. терин, може да приготвите десерта като торта, като е необходимо да използвате форма с махащо се дъно, за да може да придържа добре кремовете и блатовете.
В случая за направата на десерта не се използва готов сладолед, както съм виждала в други рецепти, а сами си го приготвяме. Яйцата не минават термична обработка, затова е важно те да са пресни и най-добре от доверен производител.


Необходими продукти:
за блата:

4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
есенция ванилия

за малиновия крем:
120 г малини
2-3 с.л. пудра захар или на вкус
2 яйца
150 г захар
250 г маскарпоне
ванилия

за шоколадовия крем:
2 яйца
120 г захар
150 г натурален шоколад
250 г маскарпоне

още около 50 г малини за декорация

Първо приготвяме блата, като отделяме белтъците от жълтъците.
Разбиваме белтъците с част от захарта, докато станат на сняг, а жълтъците - с останалото количество захар, докато станат пухкави.
Смесваме белтъците и жълтъците, като разбъркваме внимателно. Добавяме на няколко части брашното заедно с бакпулвера. Разбъркваме.
Ароматизираме тестото с ванилия. Добра идея е да сложите лимонова или портокалова кора.
Разпределяме тестото в голяма правоъгълна тава (тази от фурната), която сме покрили с хартия за печене.
Печем блата около 15 минути до златисто и го охлаждаме.

Приготвяме и кремовете.
Първо малиновия крем, за който пасираме малините и полученото пюре прецеждаме през цедка, за да няма семки. Добавяме пудра захар на вкус.

Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме на сняг белтъците заедно с част от захарта, а жълтъците - с останалото количество, докато станат пухкави.
Разбъркваме маскарпонето за кратко и към него добавяме жълтъците и малиновото пюре. Накрая на части добавяме и белтъците, като разбъркваме внимателно.

Сладоледен терин с малини и шоколад

За шоколадовия слой процедираме по същия начин. Белтъците заедно със захар се разбиват на сняг, а жълтъците - с останалата захар, докато станат пухкави.
Разтопяваме шоколада на водна баня. Охлаждаме го за кратко и го добавяме към жълтъците.
Разбъркваме за кратко маскарпонето и към него добавяме шоколадово-яйчната смес. Накрая на части добавяме и белтъците, като отново разбъркваме внимателно.

Разрязваме вече изстиналия блат на две, като измерваме според големината на дъното  на формата. Ще ви останат някакви изрезки, от които може да приготвите нещо друго, например трайфъл, някакъв крем с парченца пандишпан или просто да си го хапнете ей така с кафето, няма да сгрешите.
Покриваме формата с прозрачно фолио. Изсипваме малиновия крем, като отгоре подреждаме малини. Отгоре слагаме единия блат, а върху него изсипваме равномерно и шоколадовия крем.
 
Сладоледен терин с малини и шоколад

Накрая завършваме с последния, втори блат. Покриваме десерта с фолиото и го прибираме във фризер, за да стегне поне 4-5 часа.
Обръщаме десерта върху поднос, като изчакваме няколко минути, за да може да се разреже по-лесно.

Сладоледен терин с малини и шоколад


 И нека си пожелаем едно прекрасно, вълнуващо и вкусно лято! :)

Няма коментари