Крем карамел с манго

Преди доста време ви показах моята версия на класическия крем карамел
Обикновено го приготвяме вкъщи, когато имаме домашно прясно мляко в излишък. 

Крем карамел с манго

А както знаем, домашното прясно мляко издържа по-кратко време в хладилник в сравнение с купеното от магазина и е с много по-висока масленост и плътен каймак. Именно затова крем карамелът става по-вкусен - с вълшебен плътен вкус.

Този път експериментирах с рецептата и комбинирах идеята за крем брюле, при който има коричка от карамел върху крема, а в самата смес за крема използвах и манго, което придаде по-наситен цвят и лек екзотичен вкус на моя крем карамел. В Интернет ще намерите много идеи за добавки към класическия крем карамел - шоколад, плодове, различни аромати, кроасани, останал козунак от Великден. Наистина разнообразието на идеи е голямо. 
Освен това коричката от карамел не е задължителен елемент и ако не обичате карамел, може да я пропуснете и така ще имате крем без карамел. 
За финал гарнирах крема с нарязани на кубчета манго и ягоди и с тази плодова салца поднесох десерта. Тя придава свеж плодов вкус и аромат и направи на пръв поглед обикновения десерт в необикновен.


Необходими продукти
за 11 броя:

6 яйца
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар
ванилия
1 консерва компот от манго
есенция ванилия или 1 шушулка ванилия

допълнително:
кристална захар за поръсване
сладкарска горелка
заделено парче манго за декорация
пресни ягоди

Първо разбиваме яйцата заедно със захарта, като през това време загряваме прясното мляко на котлона. Малко преди да заври, го оттегляме от котлона  и го наливаме при непрекъснато бъркане към яйцата. 
Пасираме мангото заедно с малко от течността на една консерва компот. Приблизително около 300-350 мл пюре се получи при мен, като заделих няколко ивици манго за декорацията. Претриваме през цедка пюрето, за да няма едри частички или власинки.
През цедка прецеждаме и сместа за крема, за да е още по-фина.
Ароматизираме с есенция ванилия, а още по-добре с шушулка ванилия.
Смесваме сместа за крема и пюрето от манго. Подреждаме шолички за крем карамел в тава и разпределяме течността във формичките. Наливаме вода, която да покрие до 2/3 от формичките. На доста места се използва гореща вода, но аз винаги наливам студена и резултатът винаги е бил крем без шупли.

Крем карамел с манго

Печем крема на водна баня, докато се стегне, което е около 40 минути на температура около 160-170 градуса в предварително загрята фурна.
Оставяме крема да се охлади напълно, като непосредствено преди сервиране поръсваме със захар, която карамелизираме с горелка. Допълнително гарнираме с нарязани на кубчета ягоди и манго (заделеният плод от компота).
Вместо компот от манго, може да използвате пресен добре узрял плод, който дори ще направи кремът още по-ароматен. Тъй като трудно намирам този плод и винаги, ако попадна, намирам твърде зелени и безвкусни, затова за предпочитане е в случая такъв от консерва.

Крем карамел с манго

Няма коментари