Точена баница с мая и плънка от лапад

Добре дошла, Пролет! 
Добре дошла "моя бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в зрачни сънища сънувана..."  ("Пролет" - Никола Вапцаров)
В мелодичните думи на Вапцаров може да открием много символи, представящи пролетта днес. И тъй като жадувам да се насладя на всички нейни багри, аромати и вкусове, реших да ви покажа нещо зелено - с лапад и зелен лук. 


Точена баница с мая, плънка от лапад, сирене

 
Приготвих тази точена баница с мая през изминалата пролет, когато имах възможност да творя повече неща, но тогава не успях да се организирам добре и да я публикувам навреме. 
Затова днес е крайно време да ви покажа рецептата за точена баница с мая и плънка от лапад, зелен лук и сирене.

 

Необходими продукти:
за тестото:

1 яйце
600 мл топла вода
1/2 кубче мая (20 г)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 100-120 мл мазнина (смес от разтопено краве масло и олио съотношение 50:50)
брашно за омесване на меко тесто

за плънката:
1 връзка лапад или спанак
2-3 стръка зелен лук
сол на вкус
250 г сирене

1 яйце за намазване
по желание сусам за поръсване

Разтваряме маята в част от водата (около 100-200 мл). Много е важно тя да е топла, но не гореща или студена. Добавяме към маята захарта. 

Разбиваме яйцето в купа, а към него наливаме останалата измерена топла вода и разтворената мая. Разбъркваме добре.
Пресяваме брашното. Правим си кладенче в него, добавяме солта и наливаме постепенно течността, като се стремим да загребваме от брашното. Омесваме меко тесто, което не се лепи по пръстите.
От тестото оформяме 16 малки топки, които разполагаме на разстояние в тава, намазана с малко олио. Покриваме ги с прозрачно фолио и оставяме да втасат.
През това време се заемаме с плънката. Почистваме и измиваме лапада. Нарязваме го на ивички и го заливаме с вряла вода, в която престоява няколко минути. След това го изцеждаме от водата и изстискваме много добре.  
В малко олио запържваме зеления лук, който сме нарязали предварително и добавяме лапада за минута - две. Охлаждаме плънката.
Всяко втасало топче първо потапяме в мазнината (смесваме разтопено краве масло и олио) и разтегляме, така че да се получи тънка кора. 

Точена баница с мая, плънка от лапад, сирене

Върху всяка кора разпределяме от плънката и натрошаваме сирене. Отгоре покриваме с още една тънка кора, която разточваме/дърпаме по същия начин. Навиваме корите на руло и оформяме като охлюв или възел.
В тава, покрита с хартия за печене, подреждаме на разстояние оформените възелчета. Следва повторно втасване до удвояване на обема. 

Точена баница с мая, плънка от лапад, сирене

Намазваме питката с разбито яйце и поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса за около 45 минути. По време на печенето, когато се зачерви, се покрива с фолио.
Когато е изпечена, баницата се поставя върху решетка, за да изстине.

Точена баница с мая, плънка от лапад, сирене

Кулинарни фантазии вече има профил и в Инстаграм, който може да последвате тук:

https://www.instagram.com/kulinarnifantazii/


Няма коментари