Бананови палачинки

Вкусни, здравословни, без бяло брашно и бяла захар. Това са банановите палачинки, които забърках днес в дъждовния неделен ден. Не съм теглила и мерила продуктите и затова този път пропорциите са ориентировъчни.
 
 Бананови палачинки

Приемете днешното ми предложение за закуска като една идея, която може да надградите по свой собствен вкус. Вместо яйце, сложете просто още един банан, вместо прясно мляко - може да използвате веган мляко - оризово, бадемово, кокосово, а вместо брашно от спелта (което използвам все по-често в десертите и печивата си) може да използвате друг вид.

 

Необходими продукти:

за 6 броя малки палачинки:

1 голямо яйце - размер L
2 малки много добре узрели банана*
няколко супени лъжици брашно от спелта
около 30 мл прясно мляко*
щипка сода бикарбонат

*моите бяха такива, но може да използвате един голям банан
* тъй като сложих повече брашно и консистенцията ми се стори по-гъста, налях много малко прясно мляко, за да се получи тесто с консистенция за американски палачинки (по-гъсто от традиционните наши палачинки и по-рядко от такова за мъфини, кекс и други подобни)

Бананите е най-добре да са престояли няколко дни.
Намачкваме ги с вилица, добавяме яйцето. Разбъркваме с телена бъркалка. Добавяме няколко супени лъжици брашно от спелта. Ако сме уцелили консистенцията, не е необходимо да добавяте мляко. Ароматизираме сместа с ванилия и добавяме щипка сода бикарбонат.
Намазваме тиган с незалепващо покритие с мазнина и когато се сгорещи изливаме част от сместа. Пържим палачинките от двете страни, докато се зачервят. 
Поднасяме с мед и плодове по избор.

Няма коментари