Маслени сладки

До Коледа остават точно 33 дни. И сега е най-подходящото време за експерименти с коледните сладки, които ще украсят дома ни и трапезата, ще донесат празнично настроение и уют със своя неповторим аромат. Обичам вкъщи да ухае на печени сладки, на масло, на коледни подправки.

 

Маслени сладки

 
Нямах търпение да изпробвам новата си преса за сладки с различни накрайници, като най-сполучливите форми са тези на цветенца и елхички. Поръсени с пудра захар, стават много красиви, а може да си поиграете и още с украсата като използвате шоколад, различни поръски за сладки, така че да ги направите още по-красиви и цветни. 


Необходими продукти:

за около 60 броя

250 г краве масло

ванилия

100 г пудра захар

1 яйце

около 400 г брашно

 

Маслото трябва да е меко, оставено на стайна температура, докато омекне.

Разбърква се в купа заедно със захарта, яйцето, ванилията. Към тази смес на части добавяме брашното и оформяме тесто. Не е необходимо да го омесвате, необходимо е само да се смесят съставките. 

Оставяме го за кратко в хладилник, за да се охлади. От него оформяме няколко фитила, които поставяме в цилиндъра на пресата за сладки и оформяме директно в тавата, която не покриваме с хартия за печене и не намазваме с масло. Сладките се отлепват много лесно.

Печем за около 7-8 минути в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса, докато порозовеят краищата им.

Ако не разполагате с такава преса за сладки, тестото може да оформите и с пош в желаната от вас форма.

2 коментара

  1. Красиви сладки, Светле. Аз опитах веднъж с тази преса за сладки, но нещо не ми се получаваше, трябваше с нож да си погама, за да откъсна тестото, нещо може би самото то не е било подходящо. Така и не повторих.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мен в началото беше така, Веси и мислех да се откажа изобщо от тези сладки, но после установих някои тънкости. Тестото е добре да престои за известно време в хладилник преди да започнем с оформянето и също така, докато оформяме едната тава, е добре отново да го държим там. Тавата не трябва да се намазва с олио или масло и не трябва да се покрива с хартия. Точно заради тях трудно се отлепва. При оформяне е хубаво леко да притиснем шприца към тавата и така лесно се отделя тестото от формата. Надявам се да съм била полезна. :)

      Изтриване