Козунак на конци с машина за хляб

Отдавна използвам машина за хляб вкъщи и бих казала, че е много полезен уред, ако обичате и сте ценител на хляба.

 Козунак на конци


Не я използвам толкова често, колкото бе в началото, разбира се, но определено бих казала, че имам опит с направата на тесто и хляб с нейна помощ. Обичам да меся и на ръка, но в повечето случаи през седмицата не ми остава необходимото време и търпение за домашни печива.

Великден наближа, а с него и желанието да направя домашен вкусен козунак дори и през седмицата.

Затова се опитах да адаптирам една от рецептите, които ползвам за козунак, но в различни пропорции на продуктите, така че да се получи тесто с максимално тегло 1 кг, колкото е и максималният капацитет на машината за хляб. След като тестото бъде замесено и втаса в машината, следва оформяне на козунаците, повторно втасване и изпичане във фурната. 

Ето и някои уточнения към рецептата: 

  1. Рецептата е подходяща за машина с капацитет 1 кг тесто или по-голям. Ако максималният капацитет на уреда е по-малък от 1 кг, рецептата трябва да се съобрази и пропорциите да се променят.
  2.  В зависимост от различните марки на пазара, рецептите също варират. Рецептата, която ви предлагам е подходяща за машини Мулинекс и Тефал. Изпробвано е! 
  3. И не на последно място, ако не разполагате с такъв уред, използвайте рецептата като базова, за да замесите сами своите козунаци. Отново мога да кажа, че е изпробвана и в този случай.

А сега и рецептата с точните количества:


Необходими продукти:

за 2 козунака с тегло около 500-550 г:

2 яйца - отделям 1 с.л. за намазване преди печене

150 мл топло прясно мляко

40 мл вода 

25 г жива мая или 11 г суха мая

120 г захар

50 мл разтопено краве масло или олио

кората на 1 лимон

1 есенция ванилия

550 г брашно

щипка сол

100 г стафиди, накиснати в малко ром или друг алкохол

филирани бадеми за поръсване

 

Козунак на конци

Разбиваме яйцата заедно със захарта и към тях наливаме затопленото прясно мляко. Задължително топло, но не и горещо! Разбъркваме, докато захарта се разтвори.

В отделен съд разтваряме маята в хладка вода - около 40 мл и я прибавяме към яйчената смес. Наливаме разтопеното краве масло. Може да използвате също само олио или смес от краве масло и малко олио.

Ароматизираме сместа с ванилия и настъргана лимонова кора. 

Добавяме щипка сол и разбъркваме отново.

Така получената течна смес, изливаме в съда на машината. След това добавяме брашното, предварително претеглено и пресято.

Включваме машината на програма Тесто.

Докато тестото се измесва в машината, може да добавите и стафидите, предварително накиснати в ром или друг алкохол. А може да ги добавите и при оформянето, след като тестото е втасало.

След като тестото втаса и удвои обема си, го разделяме на две равни части, оформяме фитили и сплитаме. Поставяме козунаците върху хартия за печене в правоъгълни форми. Оставяме ги да втасат втори път, докато удвоят обема си. 

Преди печене ги намазваме със заделеното яйце и поръсваме с филирани бадеми. 

Печем за около 35 минути на 170 градуса в предварително загрята фурна. Първите минути, докато се зачервят и станат златисти, може да печем и с вентилатор. а след това да продължим печенето само на горен и долен реотан. По време на печенето, може да се покрият с фолио, за да не прегори коричката им отгоре.

Изваждаме ги от фурната и ги поставяме върху решетка, за да изстинат.

Козунак на конци

 

 Вкусен Великден ви пожелавам! 🐰


Няма коментари