Бананов сладкиш с шоколадова глазура

Напоследък десертите с банани добиха голяма популярност, особено, онези, които са приготвени със здравословни съставки. Такъв е днешният сладкиш - здравословен, умерено сладък и с неустоима глазура, за да е още по-привлекателен. 

 Здравословен бананов сладкиш с шоколад

 

Сладостта в него идва от бананите и малкото количество кафява захар, която може да замените с кокосова. При брашното също има много варианти - от лимец, спелта, пълнозърнесто, овесено или обикновено бяло.

Какъв вариант ще изберете, оставям на вашата фантазия. А рецептата е следната:

 

Необходими продукти:

2 яйца

2 банана

100 г кафява захар

120 мл прясно мляко

70 мл олио

220 г брашно 

50 г орехи

валиния

30-40 г шоколадови капки по желание

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

глазура:

100 г натурален шоколад (60% какао)

60 мл прясно мляко

25 г краве масло


Намачкваме бананите на пюре с помощта на вилица. Добре е да използвате по-меки, почти презрели банани. Добавяме към тях яйцата и разбиваме с телена бъркалка.

Към сместа добавяме захарта, прясното мляко, олиото и продължаваме да бъркаме, докато се получи еднородна смес и захарта се разтвори. 

Към сместа добавяме содата и брашното заедно с бакпулвера. Отново разбъркваме добре до получаването на гладко тесто.  

Ароматизираме сместа с есенция ванилия.

Към тестото добавяме орехите - нарязани на по-едри парченца. Може да ги смелите, но е по-добре да се усещат в тестото. Аз също така добавих и малко шоколадови капки, които може да замените с нарязан шоколад на парченца.

По желание може в тестото да добавите и сушени плодове - стафиди, боровинки.

Изсипваме тестото във форма, покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути или до готовност при проверка с дървено шишче.

Когато сладкишът е готов, го оставяме да изстине за кратко и приготвяме глазурата. 

Загряваме млякото, докато заври и с него заливаме начупения на малки парченца шоколад. Разбъркваме, докато шоколадът се разтопи напълно. Накрая добавяме маслото и няколко капки олио за повече блясък. 

 

Здравословен бананов сладкиш с шоколад

 

Изливаме глазурата върху сладкиша равномерно и по желание декорираме с филирани бадеми, които предварително може да се запекат за кратко в сух тиган. 

Да ви е сладко, приятели! 😊


Няма коментари