Щолен

Наближава Коледа! Според снежният човек остават едва 3 дни до най-милия, най-семейния, най-уютния и пълен с подаръци празник!
Не знам как се случи, но тази година, за разлика от миналата, ми е някак коледно и по детски нетърпеливо да се прибера наааай-после вкъщи (вече го направих) и да се захвана с всичко коледно. Украсата е сложена, остават само малките сладки приготовления, които от доста време се реят като идеи в главата ми - от пънчета, през традиционни меденки, та докато стигнем и до коледния щолен, нетипичен за нашите традиции, но пък нещо малко по-различно, нещо което оприличавам на козунак, но с повече сушени плодове.
Освен на коледно сладкоправене и кулинарни фантазии, се отдавам и на малък заслужен коледен мързел. :)
Споменах за щолена и затова реших той да е първото коледно лакомство, което да украси блога и заедно с него да се настани коледния дух. След като изчетох сума ти рецепти в блогове и други разни сайтове, реших да го направя, макар да не недоумявах как един козуначеноподобен сладкиш трябва да престои поне 2 седмици, т.е. трябва да се направи доста преди Коледа. След втория-третия ден стана доста твърдичък, а след десетия ден... още повече. Реших, че няма смисъл да го чакам вече да се накани да омекне. Разрязахме го за закуска и си хапнахме доволно кой с кафе, кой с чаша мляко.
Смятам, че след изпичане, докато е мекичък, ще е най-вкусен (поне за моя вкус, който обожава въздушните тестени изделия). Но дори и след толкова време престой не беше толкова сух, колкото очаквах. Текстурата му наподобява сладкиш, а ароматните лимонови и портокалови корички, стафиди и други сушени плодове придават един изключително интензивен и богат аромат. 


Щолен


Необходими продукти:
източник: Иван Звездев

350 г брашно
100 г бели стафиди
30 г черни стафиди
50 г червени боровинки
50 г фурми
160 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 г захар
1 кубче прясна мая
1 яйце
2-3 с.л. ром за накисване на стафидите
кората от 1 лимон и 1/2 портокал
1 есенция ванилия
1/4 ч.л. канела
1 щипка джинджифил

за марципана:
120 г сурови бадеми
120 г пудра захар
1 белтък
допълнително: пудра захар за поръсване
около 40 г разтопено краве масло за намазване след изпичане


Предварително накисваме стафидите в малко ром или ликьор за 2-3 часа. 
Махаме костилките на фурмите и ги нарязваме на едро.
В купа разтваряме маята с част от прясното мляко и 1 с.л. захар.
Разбиваме яйцето, добавяме останалото мляко (уточнявам, че трябва да е топло), захарта, разтворената мая. Разбъркваме тази смес. Ароматизираме с ванилия, малко джинджифил, канела и настърганата кора на лимона и портокала.
Смесваме маята с яйчено-млечната смес.
В пресятото брашно си правим кладенче и постепенно изливаме течната смес.
Замесваме лепкаво тесто.

След това разстиламе малко тестото и добавяме сушените плодове - фурмите, боровинките. Накиснатите стафиди подсушаваме върху кухненска салфетка. Прибавяме ги и тях към останалите плодове.
Замесваме тестото за кратко, за да се оформи на топка. Поставяме го в леко намаслена купа, покриваме го с фолио и го оставяме да втаса, докато удвои обема си за около 1 ½ - 2 часа

През това време си приготвяме марципана. Слагаме бадемите за около минута във вряла вода и махаме люспата. Смиламе ги фино в блендер или чрез машинка за мелене на орехи. 

Щолен

Разбиваме белтъка с пудрата захар и добавяме смлените бадеми. Разбъркваме и оставяме сместа в хладилник да стегне за около 2 часа.
След като щолена втаса, се разточва.
Оформяме марципана на фитил и го поставяме върху тестото. Завиваме щолена на руло. 

Щолен

Поставяме го в тава или правоъгълна форма, покрита с хартия за печене.
Оставяме го да втаса още веднъж.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50-55 минути.

Щолен


След като е изпечен, се намазва с разтопено масло и се поставя върху решетка, за да изстине. 
Малко по-късно се поръсва обилно с пудра захар.
Препоръчвам и предпочитам да се хапне веднага. :)

Щолен

Щолен

14 коментара

  1. Светле, браво! :) Сигурно си първият човек, който виждам сам да си направи марципан за щолена. Страхотно ти се е получил! Аз и тази година май няма да стигна до щолен, ама има време...
    Сърдечни поздрави и приятни приготовления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е късно, Гери, за щолен! :) Особено, както мисля, че е по-добре да се хапне веднага. Моят е направен преди десетина дни, но смятам, че няма смисъл да се чака да престоява и да става по-сух, затова си го хапваме преди празника. :) Марципанът много ми хареса, не съм яла до сега щолен, но вкусът очарова! :)
      Сърдечен поздрав и весели празници, мила! :)

      Изтриване
  2. Светле, и аз му се каня, ама все нещо друго ми изниква като идея. Твоят е невероятен. Придърпвам си едно парченце. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, и аз имах много идеи, но накрая се наканих, след като навсякъде по магазините е залято с щолени, а аз пък реших да направя домашен. Не знам колко съм се доближила до оригинала, не съм опитвала този сладкиш преди, но ми хареса!
      Весели празници и на теб!

      Изтриване
  3. Ммм, мога да усетя аромата му от тук! :-) Изглежда невероятен! Щоленът ми е любим, откакто го опитах за първи път. Не съм опитвала досега щолен с марципан по средата, но изглежда доста заинтригуващо. Малкоооо ти завиждам за коледното настроение, но ти пък успяваш да го разпръснеш наоколо с хубави коледни публикации! :-) Весело прекарване на празниците и много подаръци под елхата :-Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! Не съм опитвала до сега щолен, хареса ми, определено. :) Марципанът в средата е мек с вкус на ядки и на мен ми беше много любопитно да го опитам, но и той ми хареса. :) Пожелавам ти и ти изпращам от моето коледно настроение и парче щолен, макар и виртуално! :)
      Весели празници и само позитивни емоции! :)

      Изтриване
  4. Светле, обичам много щолен, не зная тази година дали ще мога да направя, но сега като го гледам твоят, мога и да се замисля! Прекрасен е!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако преосмислиш решението си, Линка, и се окажа малък подстрекател. :)
      Прегръдка и от мен с пожелание за весели идни празници! :)

      Изтриване
  5. Комплименти, Светле, прекрасен щолен -
    чудесни снимки в стъпки и майсторско изпълнение!
    Поздрави, здраве и много любов,
    вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дианче! :) Пожеланията ти искрено ме радват! Нека ти се връщат, умножени по 100. :)
      Весели празници!

      Изтриване
  6. Светле,нямам съмнение,че въпреки забележките ти не сте му простили!Изглежда много ефирен,порест и пълен с аромати!Пожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!И много подаръци да намериш под елхата ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено не му простихме! :))
      Весел празник, Роси! :)

      Изтриване
  7. Адмирации,мила ми Светле!Сътворила си една красота, която обогатява твоя блог. Весела Бъдни вечер и още по-прекрасна Коледа! Бъдете живи,здрави,много весели и не на последно място - благоденствие и късмет! От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Честит празник с най-добри пожелания! :)

      Изтриване