Бананов кейк с овесени ядки и шоколад - без бяло брашно, без захар

Рецептата за този кейк с банани и шоколад, видях в един канал в YouTube и тъй като имах едни презрели банани, реших веднага да ги оползотворя. 
Кейкът се приготвя много лесно, не отнема време и е много подходящ за закуска или когато ни се хапва нещо сладко без угризения, защото в него няма бяло брашно и никаква захар.

Здравословен кейк с банани, овесени ядки и шоколад, без бяло брашно, без захар

 
Текстурата на кейка е по-ронлива, а той е сочен и пухкав. Сладостта тук идва от добре узрелите банани, както и от няколко фурми, които добавих. А и малко мед, за разкош. 
Единствено е необходимо да имате под ръка уред като блендер или чопър, с който да си смелите овесените ядки на брашно. Ако нямате такива уреди, може да си купите готово брашно от овес или да го замените с пълнозърнесто, лимецово, от спелта.
 
 
Необходими продукти:

2 банана
3 яйца
230 г фини овесени ядки
80 мл олио
ванилия
6-7 фурми без костилка
3 с.л. мед
1/2 ч.л. сода бикарбонат
7 г бакпулвер - може и едно цяло пакетче от 10 г
60-70 г черен шоколад

Намачкваме бананите с вилица. В друг съд разбиваме яйцата. Добавяме към тях бананите, нарязаните на ситно фурми, меда и олиото. Разбъркваме всичко много добре.
Смиламе с чопър или блендер овесените ядки на фино брашно. Ако нямате такъв уред, може да използвате пълнозърнесто брашно - от спелта, от лимец.
Смесваме смлените на брашно овесени ядки заедно с бакпулвера и содата и ги добавяме към течните съставки.
Накрая към сместа добавяме нарязан на кубчета черен шоколад.
Разбъркваме добре сместа и я разпределяме в правоъгълна тавичка за кекс, покрита с хартия за печене.
Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна до готовност. Градусите са около 170 с вентилатор или 180 до 200 градуса без вентилатор - на горен и долен реотан.
След като кейкът е готов, изваждаме от тавичката и поставяме върху решетка, за да изстине.

Няма коментари