Торта Брауни с малини и шоколад

И ето, че отново е време да ви покажа с какъв десерт подсладих рождения си ден.
През годините съм ви показвала различни торти и импровизации на тема торта, които са били сладкото начало или завършек на този ден.
Почти всички торти, които съм приготвяла до момента са с участието на малините. 
 
 
Торта брауни с малини и шоколад
 

Сега са в сезон и са най-вкусни и ароматни, а и дават възможност за такова разнообразие. Този път исках тортата да не отнема много време, да се сглоби за кратко време, без необходимост от изпичане на много блатове, сиропиране, сглобяване.
Заложих на нещо познато и много пъти изпробвано - любимото шоколадово брауни с череши, но този път с малини. То беше и основата на тортата. Отгоре покрих с два вида крем. Първият - шоколадов с маскарпоне, а вторият - малинов, който отново е с маскарпоне, но и малко скир, за да е по-лек на вкус.
Леко киселата нотка на малините и свежестта им, в комбинация с горчивината и сладостта на шоколада, си пасват хармонично във всяка следваща хапка.  
 
 
Необходими продукти:
за блат с размер 20 см:

2 яйца
75 г краве масло
100 г тъмен шоколад
100 г захар
90 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
шепа малини - може би около 120 г

за шоколадовия слой:

140 г тъмен шоколад - 60% какао
300 г маскарпоне
1 с.л. разтопено какаово масло
1-2 с.л. пудра захар или на вкус

за малиновия слой:

200 г маскарпоне
120 г скир (цедено кисело мляко или заквасена сметана)
200 г малини
3-4 с.л. захар или на вкус
2-3 ч.л. желатин

Приготвяме брауни основата. За целта разтопяваме шоколада заедно с маслото на водна баня.
Разбиваме яйцата заедно със захарта с помощта на телена бъркалка. Миксер не ни е необходим.
Оставяме шоколадовата смес да изстине и след това я добавяме към яйцата. Добавяме брашното заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре.
Разпределяме тестото в тавичка с размер 20 см и покрита с хартия за печене. Отгоре подреждаме малини. Печем в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса за около 25 минути. Може да се направи проба с клечка за зъби или шишче. Ако по тях няма залепнало тесто, значи браунито е готово. Изваждаме го и го оставяме да изстине.


Блат за торта брауни с малини и шоколад

Приготвяме шоколадовия крем. За целта разтопяваме шоколада на водна баня. Добавяме малко какаово масло и го оставяме след това да изстине. 
Към маскарпонето добавяме разтопения и охладен шоколад.
Поставяме блата върху поднос и го закопчаваме с ринг за торта. Върху него разпределяме шоколадовия крем. Прибираме в хладилник, докато се стегне крема.
Ако нямате такъв сладкарски ринг, чиито диаметър може да регулирате, може да използвате и тавичка с махащо се дъно за сглобяване на тортата.
За по-лесно осбождаване на тортата след това, облепих стените на ринга с хартия за печене.

През това време приготвяме малиновия крем. Загряваме малините заедно със захарта на котлона. Когато сместа леко се сгъсти, сваляме от котлона и оставяме да изстине. Идеята е да се получи не много гъсто сладко от малини, така че да не се разводни много крема.
Пасираме малините и ги прецеждаме през цедка, за да махнем семките.
Смесваме маскарпонето заедно с малко скир. Този продукт наподобява много цеденото кисело мляко или заквасената сметана, но е с много нисък процент масленост. Гъст е и това го прави подходящ за кремове и други рецепти. Може да го намерите в щанда с млечни продукти в Лидл или други вериги. 
Добавяме пюрето от малини. Ако кремът не ви се струва сладък, може да подсладите с още малко захар. Използвайте пудра захар. Тя се усвоява по-лесно, когато приготвяме крем с маскарпоне.


Тъй като малиновият крем е по-течен, е необходимо да използваме желатин. Много отдавна не го бях използвала и не прецених правилно количеството. Заради това малиновият ми крем не стегна толкова добре, колкото ми се искаше. Затова преценете сами по себе си какво количество да използвате. За рецептата използвах само една чаена лъжичка от него, но се оказа недостатъчен. Смятам, че с 2 до 3 чаени лъжички би се получил по-добър резултат.
 
Смесваме желатина с малко вода - около 2-3 с.л. лъжици. Когато набъбне, го разтваряме на вода баня, след което го добавяме към малиновия крем. Готовият вече крем наливаме върху шоколадовия слой, който вече се е стегнал.
Връщаме в хладилника за няколко часа, а най-добре за едно денонощие. 
Когато тортата е стегнала добре, махаме ринга и декорираме по желание с още малини, ягоди, френски макарони, бонбони Рафаело и Фереро Роше, разрязани на половина.

Торта брауни с малини и шоколад

И разрез на тортата:

Торта брауни с малини и шоколад

Няма коментари