Коледно руло "Пънче"

Вече ми е коледно! Идеите за коледни рецепти се множат толкова бързо, че не знам колко месеца трябва да са празниците, за да успея да приготвя и да ви покажа всичко, което ми се иска. 
Започвам празничните идеи, разбира се, с нещо сладичко. С този десерт може да подсладите предстоящия Никулден, а защо не и студентския празник (да не забравя да спомена и него).
Едно на пръв поглед обикновено пандишпаново руло с пълнеж по избор, може да придобие празничен вид, стига да сме се възползвали от безбройните идеи в Интернет пространството, а което е още по-важно -  трябва да имаме желание да го направим.

Коледно руло Пънче Buche de noel

Рецептата и изпълнението са много лесни. Единствената тънкост е в разрязването на рулото и оформянето му като дървено пънче. 
Забравих да спомена, че идеи за подобно руло може да намерите и под името "Bûche de Noël" на френски. Във Франция този десерт се сервира традиционно за коледните празници, като пълнежът на рулото е разнообразен. Най-често, обаче, се приготвя с шоколадов маслен крем.
Ако тази година сте решили да приготвите някакъв по-специален и празничен десерт, по възможност да се приготвя и бързо, това е решението. :) Заложете на позната рецепта и вкус, но на нестандартен външен вид.


Необходими продукти:
4 яйца (размер L)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
ванилия

за пълнежа:
200 мл течна сметана за разбиване
мармалад от сини сливи или друго по избор
50 г шоколад
декорация по желание

Отделяме жълтъците от белтъците.  
Добре е яйцата да са престояли час-два на стайна температура. По този начин белтъците ще се разбият по-добре. Другото много важно правило е, белтъците да се разбиват в суха купа. Ако съдът е мокър, тогава белтъците също няма да станат на сняг.

Белтъците разбиваме първо на пяна, след това добавяме част от захарта (около 3/4 ч.ч.) и продължаваме разбиването, докато станат на сняг. Жълтъците разбиваме с останалото количество захар, докато станат пухкави.
Смесваме разбитите белтъци и жълтъци. Разбъркваме внимателно. 
На части добавяме пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркваме внимателно. Ароматизираме тестото с ванилия и добавяме какаото. По желание може да се добави настъргана портокалова или лимонова кора.

Разпределяме тестото на дъното на правоъгълна тава (тази на фурната). Тавата покриваме с хартия, която леко намасляваме с олио, за да сме сигурни, че блатът ще се отлепи лесно от хартията.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 минути.
Навиваме изпечения блат, докато е още горещ, заедно с хартията и го оставяме да изстине.

Коледно руло Пънче Buche de noel
Разбиваме сметаната, докато стане пухкава. Ако сметаната, която използвате не е сладкарска, добавете 1-2 с.л. пудра захар. Важно е сметаната да е студена, извадена от хладилника, миг преди да започнем да приготвяме крема. Другото важно е да не се разбива прекалено дълго, защото става сбита и тежка на вкус.
Разтопяваме шоколада на водна баня.
Развиваме блата, намазваме го с мармалад от сини сливи (може да използвате сладко от къпини, малини, ягоди, каквото обичате). Отгоре разпределяме сметаната, като заделяме около 2-3 супени лъжици за глазурата.
Навиваме блата на стегнато руло. 
След това разрязваме под лек ъгъл малка част от рулото. Тя ще ни служи като клон. "Дънерът" (по-голямата част от рулото) поставяме в поднос, до него долепяме по-малката част - клонът на пънчето. 
Смесваме разтопения шоколад с отделената разбита сметана и намазваме рулото отгоре с получилия се шоколадов крем. Оформяме шарки и украсяваме по желание.
Добре е рулото да престои поне два-три часа.

И тъй като едва ли ще се включа в блога до края на седмицата, пожелавам на всички именици и студенти сладък и незабравим празник!

Коледно руло Пънче Buche de noel


13 коментара

  1. Светле, чудно пънче, определено ме подслади. :) И весели празници ти желая!
    П.П. Някаква защита ли има сайта ти? Защото опитах да копирам названието на френски, за да потърся изображения в Гугъл, но не се получава...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те подсладила, Гери! :) А относно въпросът ти, вече няма проблем с копирането. Наложи се да взема такава мярка от яд, но така пък ограничавам всички, които са посетили блога ми и са решили да си запишат някаква рецепта. :)
      Весели празници и на теб, Гери! :)

      Изтриване
  2. Пънчето е великолепно, Светле!
    Поднесено така на Коледа, ще обере овациите!
    Интересно е това със защитата- на всеки блогър му е необходимо. Ще се радвам да споделиш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! :)
      Относно защитата, аз я махнах, защото беше неефективна. Въпреки че я имаше, отново засичах копиране на съдържание, а и е леко дразнещо за посетителите на сайта да не могат да си копират рецептата, например. С две думи няма спасение, а само леко ограничение.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотно пънче,Светле,разтапящ сетивата десерт и толкова ефектен за празника!Щастлив и вкусен декември!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, чудесно предложение за предстоящите коледни и новогодишни празници!
    Весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, прекрасно е пънчето, много ефектно и празнично. Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за положителните думи! Прегръдки и щастливи декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, чудесно коледно пънче от рулото си направила, мила, много ми харесва! Колко ли е вкусно с тази плънка, мармалад от сини сливи и сметана, започнах да мечтая :)
    Желая ти хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! На мен пък твоето ми хареса повече, майсторски украсяваш всички сладкиши! :) Комбинацията от сметана и точно такъв мармалад, да не забравя и шоколад, е много добра! Опитай някой път.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Обожавам руло, така че ще се почерпя и без да е на пънче. Но понеже идат празници, страхотно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъх! :) Радвам се, че ти е харесало и моето предложение на това руло.

      Изтриване
  9. Обичам коледните пънчета, Светле, а твоето е разкошно...
    Шоколад, сметна и фин акцент от сини сливи - тематично, ароматно и фино!
    Сърдечни поздрави, честити, благословени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване