Проект "Вкусно и полезно": Безглутенови мъфини

Преди две седмици получих покана от Био магазин "Зелен" за участие в техния проект "Вкусно и полезно", като рецептата трябва да е вегетарианска, да е приготвена с техните качествени био продукти. И така няколко дни по-късно ме очакваше пратка с продуктите, които си бях набелязала. Като един истински почитател на мъфините не съм се замисляла дълго какво да е нещото, което ще приготвя. 

Био продукти от zelen.bg

 
Реших, че подобна рецепта ще е от ползва за хората, които не консумират глутен по здравословна причина или заради спазване на хранителен режим. Да, тези мъфини не са типичните, пухкави с много шоколад и с глазура. Различна е и текстурата им - по-ронливи са, но в същото време са и сочни, а не сухи и сбити. В никакъв случай, отвътре не са и глетави, каквито притеснения имах. Прочетох доста рецепти, но накрая реших да експериментирам с позната моя рецепта, която почти винаги използвам, като заменя стандартната бяла захар - с кокосова, а бялото брашно - с брашно без глутен - в случай с брашно от елда, киноа и кокосово. Получи се един успешен експеримент, който може да засити глада ни за нещо сладко, а и да е полезна добавка към сутрешното ни кафе.

Ако в рецептата нямаше яйца, щяха да бъдат и напълно подходящи за постещи. Ако ви се експериментира, може да опитате да замените в рецептата яйцата с един или два банана, тъй като те, обикновено, се използват доста често в подобни здравословни рецепти и играят ролята на спойка, освен че придават и приятен аромат на печивото. 
Консистенцията на това тесто се получи много по-гъста от това, което очаквах и имах известни притеснения дали ще се получат мъфините. Опасенията ми бяха опровергани. А относно вкусът на мъфините - те са с доста приятен аромат на ядки, което според мен се дължи на брашното от киноа и елда. Разбира се, ако не  е задължително да използвате няколко вида брашно, може да използвате само от един вид, като спазите пропорцията на сухите съставки. 


Необходими продукти:

2 био яйца от кокошките на баба 
100 г био брашно от киноа
100 г био брашно от елда
50 г био кокосово брашно
120-150 г био кокосова захар
1 пакетче бакпулвер - 10 г 
150 мл кокосово мляко
100 мл слънчогледово олио 
по желание ванилия 

Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме кокосовото мляко.  Тъй като обикновено при него гъстата част се отделя от течността препоръчвам да изсипете консервата в една купа и да разбъркате с телена бъркалка, докато двете части се хомогенизират. В противен случай, ще ви е много трудно да измерите количеството от него.
Наливаме към течните съставки и олиото. Разбъркваме отново. По желание може да ароматизирате сместа с ванилия.
Смесваме всички видове брашно с бакпулвера и сухите съставки добавяме към течните.
Разбъркваме отново. 

Безглутенови мъфини

Сместа става много гъста, дотолкова, че едва пада от лъжицата. За съжаление, забравих да я снимам. Затова се наложи да добавя още около 2 с.л. от кокосовото мляко. Може би, е добре да се намали количеството на брашното, защото кокосовото е малко по-специфично и в други рецепти прочетох, че абсорбира много бързо течността. 
Разпределяме сместа във форми на мъфини, като не ги пълним догоре, а само до 2/3 от обема им. 
Печем за 15-20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

Безглутенови мъфини

Благодаря на eкипа на Био магазин Зелен" за поканата и продуктите. Със сигурност проектът ще има продължение с още вкусни и полезни рецепти!

1 коментар

  1. Привет, мила Светле!Браво на Био магазин "Зелен", че са те забелязали и още повече са те и поканили - адмирации към тях! Ти си един талантлив кулинар, на млада възраст, но със завидни умения! Нека имаш доста още такива покани за такива и други проекти! Безглутеновите мъфини са чудни, особено за хора с алергии и непоносимост към глутена. Браво на теб, че си показала в своя блог и такава рецепта, наистина браво! Дерзай и мечтай! Поздрави вкъщи, силни прегръдки и целувки! ОТ Катя

    ОтговорИзтриване