Супа "Минестроне"

Установих, че в блога има много малко рецепти в категорията "Супи" и както, може би, сте забелязали, наблягам на сладките изкушения, както и на тестените. Но също така, това не е храната, която консумирам ежедневно. 
 


 
В менюто ми присъстват доста солени ястия, както и супи. Обичам да консумирам супа, предимно през по-студените месеци от годината, но от сравнително скоро започнах да ги консумирам и през лятото. Топли или студени, важното е да са със сезонни зеленчуци и подправки.
Няма да крия също така, че доста често се вдъхновявам от места, където съм хапвала дадено ястие и така по своему си напасвам продуктите и подправките. 
В този ред на мисли силно ви препоръчвам едно местенце във Варна, което се нарича "Супа Маркет". Там ще бъдете посрещнати винаги с усмивка и ще опитате и някои по-различни видове супа, които са предложени в менюто за деня. Местенцето е малко, понякога трудно побира всички желаещи за обяд, но пък идеята да се предлага едно конкретно нещо и то да е приготвено с качествени продукти и много желание, е това, което оценявам много високо, когато избирам къде и какво да хапна за обяд или за вечеря.
Та, това местенце ме вдъхнови за следващата супа, която ще ви покажа през моята призма и с моята щипка фантазия.
А сега и малко за днешната рецепта. Тя е италианска и се приготвя с много сезонни зеленчуци. Съставките може да варират в зависимост от сезона, но накрая задължително се добавя някакъв вид паста. В оригиналната рецепта присъства зрял боб - бял или червен, но аз го замених със зелен, който в момента е в сезон. Бамята също не присъства в оригинала, но и тя в момента е в сезон и затова я добавих (а и харесвам този зеленчук, въпреки че е доста често подценяван и не много предпочитан).


Необходими продукти:

1 глава лук
1 скилидка чесън 
1 морков
1 тиквичка
2 картофа 
150 г бамя
150-200 г зелен боб
1 домат 
1.5 л вода
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка копър
паста по избор - около 50 до 100 г по-дребни мидички


Нарязваме лука, скилидката чесън и моркова на ситно. В малко мазнина запържваме зеленчуците за кратко. След това наливаме водата и добавяме другите съставки.
Бобът и бамята се почистват и измиват добре. Бобът - нарязваме на по-едро, а бамята - оставяме цяла. Тиквичката и картофите също се нарязват на кубчета. Всички зеленчуци се добавят към супата. Готвим докато те омекнат. 
Може бамята да се прибави на по-късен етап, защото тя се сварява по-бързо от останалите зеленчуци. Ако не я харесвате, просто я пропуснете.
Накрая пасираме един домат и го добавяме накрая към вече почти готовата супа. 
Подправяме със сол, черен пипер на вкус, както и ситно нарязан копър.
Отделно сваряваме и пастата и я добавяме към вече готовата супа. Оставих малко от пастата за декорация накрая.


Няма коментари