Греяно вино

По традиция новата година трябваше да започне с друга публикация - тази на някоя разкошна, богата на вкус празнична торта, а старата трябваше да я изпратя с публикация за най-предпочитаните и четени рецепти за 2016 година. Но традициите не винаги могат да бъдат спазвани заради независещи от нас обстоятелства.
Аз ще си спестя всички онези прекрасни пожелания, отрупани като трапезата ни с рими, много думи, много мъдрости и поговорки. Ще ви пожелания само и единствено здраве! Здраве, защото често го подценяваме и когато го имаме, не го оценяваме, не му благодарим за това, че е с нас. Затова здраве и нищо друго няма да е способно да ни направи щастливи!
Здраве за всички вас и за семействата ви!

Греяно вино

И тъй като започвам първата си публикация нетрадиционно, затова ще ви покажа една рецепта, с която да се сгреем в това нездравословно време.
Търсих много и различни рецепти в необятното Интернет пространство, но накрая комбинирах всичко прочетено, отсях много идеи и се получи една вкусна напитка, с която сложихме началото на празниците. 
Следпразнично рецептата за две скромни чаши е следната:

Необходими продукти:
за две порции

300 мл червено вино
сокът на два портокала
1 шушулка кардамом
1 брой звезден анасон
1 пръчка канела
1 с.л. мед или на вкус
кората на 1/2 лайм

Изцеждаме портокалите от техния сок - трябва да се получи около чаена чаша и половина сок. 
Наливаме течността в подходящ съд, добавяме подправките, меда и настъргваме кората на лайма. Може да използвате кората на жълт лимон, но зеленият има по-различен аромат и ми харесва повече. Загряваме течността до кипване и наливаме виното. Загряваме още въднъж, докато течността се сгорещи.
Наливаме в чаши и поднасяме с резен портокал.

3 коментара

 1. Напълно съм съгласна за здравето, мила ми Светле!!!Когато човек е здрав, все ще се справи някак, но когато е болен .....
  Хубав ден и поздрави! Успешна година! От Катя!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Така е, Кате! Затова когато сме здрави, сме и щастливи! :)
   Поздрави!

   Изтриване
 2. Ех, как ще се сгрея с тази напитка...дори само от снимките!

  ОтговорИзтриване