Питка "Рози"

Празнична питка, оформена в центъра като красив букет от рози, а в периферията - с типичните кифлички, които присъстват много често в изработването на подобни погачи. 
На идеята за розите се натъкнах в любимия ми Pinterest. В профила ми, пак там, ще намерите събрани много идеи за различни рецепти, които чакат да бъдат реализирани, но все още отлежават.
Може да комбинирате идеята за оформлението на розите и с други любими за вас форми от тесто - охювчета, рулца. Вариантите са много, стига да намерите вдъхновение и време да го осъществите. 
Днешната рецепта е по-скоро идея, отколкото точни пропорции за рецепта.
В блога ще намерите още много рецепти за питки и хлебчета, а ако вие също си имате любима, може да я използвате за основа.

Питка с форма на рози


Необходими продукти:

250 мл прясно мляко
300 мл вода
около 1 кг - 1.200 кг брашно
2 яйца
1 кубче мая (около 40 г)
1 с.л. сол
2 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
семена за поръсване 

Разтваряме маята в част от водата (около 100-200 мл). Много е важно тя да е хладка, не гореща, не и ледено студена. Добавяме към маята захарта. 
Разбиваме яйцата в купа, като отделяме малка част за намазване (около 1 с.л. е достатъчно). 
Към яйцата наливаме млякото, което трябва също да е топло, добавяме солта и олиото, и разтворената мая.
Пресяваме брашното в по-голям съд.
Правим кладенче (също по-голямо), защото течността ни е повече.
Изливаме постепенно течната смес в кладенчето, като постепенно загребваме от брашното с помощта на ръцете си, докато започне да се оформя лепкаво тесто.
Започваме да месим тестото, като се стараем да го оформяме на топка.
Месенето продължава, докато тестото стане меко, не се лепи по ръцете и по повърхността му може да се видят малки мехурчета.
Прехвърляме тестото в друг съд, който е предварително намазан с олио, за да се отдели след това по-лесно.
Покриваме го с фолио и оставяме да втаса, докато удвои обема си.
След като тестото е втасало, започваме и оформянето. Първо от тестото отделяме шест на брой по-малки топчета и още шест малко  по-големи, които ще разточим в кръг. Кръгът разрязваме на четири, но не до края. В средата поставяме по-малката топчица и завиваме, така че да се получи роза.

Питка с форма на рози

От останалото тесто разточваме кръг, нарязваме на триъгълници и оформяме кифлички. 
За онагледяване на процеса съм направила и няколко снимки стъпка по стъпка. 
Оставяме питката да втаса втори път. 


Накрая намазваме с отделеното яйце и поръсваме със семена - сусам, мак. 
Печем около 50 минути в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса. Когато питката се зачерви и стане златиста, а розите - румени, покриваме с фолио и допичаме. 
Охлаждаме върху решетка и след това поднасяме на баба Марта, за да е мила и добра и да върне тя пролетта!

Питка с форма на рози


Бъдете здрави, приятели! И нека баба Марта ви донесе най-красивата пролет, най-ароматното кокиче и най-хубавата ръчно изработена мартеничка!
Въпреки студа, нека подкрепим хората, които са се трудили цяла година и в момента се надяват да продадат своите мартенички, мръзнейки в подлезите, в градинките или по пазарите. Трудът на ръчно изработените мартенички заслужава да бъде оценен, като си купим мартенички от тези хора, вместо от кварталното "левче" или супермаркет. 

Питка с форма на рози

2 коментара

  1. Привет, мила ми Светле! Бъди здрава - ти и всички онези, на които държиш и които държат на теб!Относно питката - разкош, както винаги! Взимам си я цялата, ако позволиш. Поздрави на всички! От Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Красота, Светленце, иде ми да си отчупя:))

    ОтговорИзтриване