Щолен сладки

До Коледа остават броени дни и часове, в които искам да ви предложа една лесна рецепта, която не отнема много време, а крайният резултат е меки, много ароматни и топящи се в устата сладки. 

 
Щолен сладки

 

Необходими продукти:

100 г краве масло

250 г рикота или фина извара

60 г пудра захар

50 г бадеми

100 г стафиди (тъмни и светли)

40-50 мл тъмен ром

50 г захаросани портокалови корички

1 пакетче бакпулвер (10 г)

есенция ванилия

щипка сол

300 г брашно

допълнително:

30-40 г краве масло и пудра захар за овалване

 

Първо изваждаме маслото и рикотата от хладилника и ги оставяме на стайна температура поне за 1 час. Важно е маслото да е меко.

Стафидите накисваме в малко ром или друг алкохол за няколко часа, а най-добре за една нощ, за да омекнат.

Започваме с разбиването на маслото и захарта, докато двете съставки се смесят добре. По-лесно е с миксер, но може да направите това и на ръка с вилица или бъркалка.

Към него добавяме рикотата, която може да намерите в по-големите вериги магазини. Например, в Кауфланд е до вносните сирена като котидж, маскарпоне и други подобни. Ако все пак не може да намерите рикота, може да използвате фина извара с поне 20% масленост или натурално крем сирене, което не съдържа сол, от типа на Филаделфия. Ако използвате крем сирене от пакетче рискувате да получите соленки, вместо сладки.

Размесваме добре маслото и рикотата. След това добавяме бадемите, които предварително смиламе на по-едри парченца, за да се усещат. 

Към сместа добавяме портокаловите корички и стафидите, като ги изцеждаме от останалия алкохол. Ако не намерите захаросани портокалови корички, може да настържете малко от кората на един портокал.

Ароматизираме тестото с есенция ванилия и добавяме щипка сол.

На части добавяме брашното заедно с бакпулвера. 

Получава се много гъсто тесто, което оформяме на топка. Не е необходимо да се меси и да се добавя още брашно.

От тестото оформяме малки топчици (при мен около 30 г всяко) и подреждаме на разстояние в голяма тава, покрита с хартия за печене. 

Щолен сладки

Получават се около 32-35 броя. 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за максимум 10 минути, докато придобият лек загар. 

Щолен сладки

 

Оставяме ги да изстинат за кратко, а след това ги намазваме с разтопено краве масло и ги овалваме в пудра захар.

 

Щолен сладки
 

Рецептата е адаптирана от Бон Апети.


2 коментара

  1. Страхотна рецепта, много вкусни се получиха и успях да се справя с приготвянето у дома лесно и бързо. Вкъщи се изядоха за един ден. Отново бих ги правила и за в бъдеще. Възможна ли е замяната на бадемите с лешници? Интересно ми е как ще се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много благодаря за положителния отзив, радвам се, че сте харесали рецептата. Биха се получили с всякакви други ядки - лешници, орехи. Опитайте и споделете след това. :)

      Изтриване