Бърз тутманик

Зимата е сезон, който ни предразполага към дълго излежаване в леглото, топли напитки и засищащи закуски през уикенда. А какво по-хубаво от това, ако се приготвя бързо и лесно, точно като този тутманик, който искам да ви покажа днес. 
Когато чуя тутманик, в главата ми изплуват многобройните неуспешни опити за тази мързелива баница, както някои хора наричат това изделие. Често с голямо желание съм забърквала тестото, но с още по-голямо разочарование съм го изваждала вече готов от фурната. 
Причината - често не бухва достатъчно и дори и след 40-50-минутно печене, резултатът отвътре не е впечатляващ - стои някак сбит, недопечен, глетав...
Но тази рецепта е нещо друго. Може би, заради гъстота на тестото - толкова гъсто, че е една идея преди да бъде замесено, а може би и заради двата набухвателя - содата и бакпулвера, които успяват да надигнат тестото, така че да стане пухкаво като възглавничка. :)
Рецептата за бързия тутманик си я записах от един пакет брашно на "София Мел", но намалих пропорциите наполовина.

Бърз тутманик

Необходими продукти:

2 яйца размер L
300 г брашно
200 г кисело мляко
250 г краве сирене
60 г разтопено краве масло
1 ч.л. сода за хляб
1/2 пакeтче бакпулвер - 5 г
1/2 ч.л. сол на вкус

Разбиваме яйцата. 
Смесваме киселото мляко със содата и когато содата бъде "загесена" и млякото шупне, го добавяме към яйцата. 
Наливаме разтопеното краве масло. Разбъркваме.
Добавяме солта. 
Смесваме брашното с бакпулвера и го добавяме на части към течните съставки. Разбъркваме, за да няма бучки в тестото.
Тестото се получава много гъсто. Толкова, че се отделя от стените на съда и трудно пада от лъжицата, например. Така трябва и да бъде, така че не се притеснявайте. 
Накрая добавяме натрошеното сирене и разбъркваме, за да се разпредели в тестото.

Бърз тутманик

Покриваме тава с диаметър 25 см или в правоъгълна тава с размери около 30 см/20 см с хартия за печене. Ако нямате хартия - намаслете добре с масло или олио дъното и стените на съда.
Изсипваме тестото в тавата, като с помощта на лъжица си помагаме, за да го разпределим равномерно.
Накрая може да поръсим със сусам или мак.
Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30-35 мунути до златисто.
Оставяме тутманика да изстине и след това се наслаждаваме на една бърза и вкусна закуска.
Този тутманик успешно може да замени и хляба. Ако сте забравили да купите или пък ви се хапва нещо домашно изпечено, но все още не сте престрашили да замесите хляб или питка вкъщи, то тази рецепта е много подходяща за начинаещите сред вас. :)

Усмихнат уикенд! :)

2 коментара

  1. Наистина чудесна рецепта за начинаещи, пък и на нас, по-опитните домакини ни идва добре, когато нямаме време да месим и втасваме.
    Правила съм я през годините в различни разновидности и наименования тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина има много варианти за рецепти и имена, Веси. Аз нямам чак толкова много опит и много често уж на пръв поглед един обикновен тутманик не ми се получаваше. Но тази рецепта е друго нещо - може да се използва като хляб към някоя домашна гозба, за закуска, за много неща. :–)

      Изтриване