Моят вариант на капама за Коледа

Весела Коледа, скъпи приятели и посетители на блога! Пожелавам ви да бъдете здрави, да носите обичта и добротата в сърцата си и да се радвате на много щастливи и незабравими мигове с близките си!


 
 
И тъй като на Коледа си подаряваме подаръци, моят подарък към вас ще е кулинарен! За този прекрасен семеен празник се събираме обикновено около трапезата, която е отрупана с вкусни ястия. Традиционно някои правят Капама. Решихме (ние с майка ми) тази година да си направим тази богата гозба. Изчетох много рецепти, много теми във форуми и накрая реших, че ще си я направим както ни дойде на ум, без да спазваме ничия рецепта, защото всяка една е претърпяла импровизация според вкуса на този, който я приготвя. Затова и рецептата съм я озаглавила така, тъй като не съм използвала оригиналната рецепта, а само съм се придържала към основните съставки - месото и сармите.



Нарязваме месото на средни кубчета, за да може да се завие в сармите. Овкусяваме  с много малко сол, черен пипер, чубрица. Във всяко зелево листо слагаме по едно късче месо, много малко ориз (предварително почистен и измит) и завиваме.
На дъно на гювеча слагаме малко нарязано кисело зеле, отгоре сармите, поръсваме с червен пипер, подреждаме отгоре свинските ребра. Поръсваме и тях с малко  червен и черен пипер, и сол, а върху тях разпределяме нарязаното зеле. Отгоре нареждаме пилешките бутчета - посолени леко и поръсени с черен и червен пипер. Отгоре върху тях слагаме няколко гъбки за разкош. Наливаме 2 чаени чаши вода.
Слагаме гювеча в студена фурна, т.е не трябва да е включена предварително, за да не се спука гювеча.
Печем на 200 градуса, докато заври капамата, след това намаляваме на 150 градуса и печем общо около два часа след завирането на капамата.

По желание могат да се сложат в капамата бекон, цяло пиле, телешко месо, наденички и други месни продукти.
Всичко е според вашия вкус и фантазия! :) 






Весел и вкусен празник!

6 коментара

  1. Честита Коледа,Светле!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
    Капамата ти чак тук ми ухае! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, за пожеланията! Да ви се връщат хилядократно! :)

      Изтриване
  2. Весел да е и за теб,мила ми Светле!!!Пожелавам ти нестихващо вдъхновение,за да се получи кулинарно удовлетворие!!!Бъди все така усмихната и лъчезарна!Твоя истисна блогопоследователка - Катя!!!НАЗДРАВЕ за празника!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! :) Вкусни и незабравими празници! :)

      Изтриване
  3. Светле, много апетитна капама!
    Прегръдки и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване