Мъфини с кафе и шоколад ♥

Рецептите за мъфини са безкрайно много. Каквато комбинация му хрумне на човек, такава може да си направи. 

Мъфини с кафе и шоколад
Наскоро опитах едни бонбони, които бяха в съчетание с неговия аромат и така ми дойде на ум, че ще е много добра притурка към някой сладкиш с шоколад. 
Много обичам мъфини, а те както знаем се приготвят много лесно, бързо, а и с малко продукти. Реших да добавя още една рецепта на тези симпатични кексчета, само че този път са с дъх на кафе.


Необходими продукти за 12 мъфина:

2 яйца
180 г захар
150 мл прясно мляко
100 мл олио
250 г брашно
2 ч.л бакпулвер
щипка сол
ванилия
лимонова кора
50 г шоколад
1 дозичка разтворимо кафе (2 г)

Разбиваме яйцата. Към тях добавяме захарта. Добавяме прясното мляко, което трябва да е топло, не студено, но и в никакъв случай горещо. От него предварително отделяме около 1 ч.л, в която разтваряме кафето.
Прибавяме и олиото, ванилията. Настъргваме малко кора от лимон за свежест.
Пресяваме брашното и към него прибавяме бакпулвера. Изсипваме брашното към яйчената смес на няколко пъти, като бъркаме енергично, за да не се образуват бучици.
Намасляваме и набрашняваме формичките (ако използвате формичките за крем карамел или тези, които са за еднократна употреба). Ако използвате тефлонови или силиконови, може само да ги намаслите с малко олио.
И сега ви предлагам два варианта за приготвяне на мъфините:


Мъфини с кафе и шоколад
  1. Отделяме част от тестото (около 5-6 с.л) и към нея добавяме разтвореното кафе в предварително отделеното прясно мляко (1 ч.л). Към останалата смес прибавяме нарязаният на кубчета шоколад. Пълним формичките до 2/3 от обема им, като слагаме първо от сместа с шоколад, след това слагаме малко от тази с кафето и накрая отново от сместа с шоколад. Така се получава интересна шарка тип зебра.
  2. Другият вариант е да смеси разтвореното кафе с тестото и към него да се добави нарязания на кубчета шоколад. След това пълним формичките отново до 2/3 от обема им.

Мъфини с кафе и шоколад

Печем мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.
Ароматът на кафето не беше толкова интензивен, колкото ми се искаше. Може би трябва да се увеличи количеството на кафето. シ


Мъфини с кафе и шоколад

12 коментара

  1. Много непослушни мъфини, Светле, май са тръгнали да те гонят даже.
    Шегувам се, много вкусно предложение. И как ухае само тук... Приказка (и аз не пия кафе не харесвам вкуса му, но ароматът е друго нещо).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :) Никога не пълня формичките до горе, а мъфините винаги стават с такава неправилна форма. Много рядко се получават с хубаво връхче. Не знам и аз защо, но по-важното е, че са вкусни. :)
      Хубав ден! :)

      Изтриване
    2. Ооо, съвсем са си на място, най-симпатичните мъфини. То е заради магията на твоето готвене, не ги променяй.
      Сърдечни поздрави, Светле! =)

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Гери! Радвам се, че ти харесват! А причината за магията много ми хареса, даже ме разсмя. :D Може и да има нещо вярно. :)

      Изтриване
  2. Все си мислех,че само аз не пия кафе,но ето,че намерих още един съмишленик,мила ми Светле. Прекрасни - е точната дума, която описва едва 1/10 от цялата разчупеност на тези мъфинки.Хубав ден,мила ми Светле.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! :) Радвам се, че са ти харесали! Да, не съм по кафето, но пък тази идея за сладкиш с кафе ми се стори много сполучлива комбинация. :)

      Изтриване
  3. Много вкусно предложение Светле.Наистина симпатични кексчета.Аз пък обожавам кафе и в добавка към сладкишчета ми допада много.Хубава вечер ти желая Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! :) Щом обичаш кафе, значи радостта ще е двойна - любимата напитка в комбинация с любим сладкиш! :)
      Хубава вечер и от мен! :)

      Изтриване
  4. Светле, чудесни са! Аз също не мога да пия кафе, но обожавам аромата му :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! :) Наистина ароматът му в сладкишите се съчетава много добре! :)
      Приятна да е и твоята вечер! :)

      Изтриване
  5. Светле,чудни мъфинки и как хубаво са бухнали,браво!Аз съм кафе-любителка,но моите хора не са и все се въздържам да направя печиво с аромат на кафе,а така ми се иска.Непременно по-нататък като правя мъфини ще ароматизирам половината тесто с кафе за собствена консумация.
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Щом си любителка на кафето, значи комбинацията мъфини с кафе и чаша кафе е точно за теб. :)
      Прегръдки и успешен ден! :)

      Изтриване