Лучник и нещо ново

И най-после поредната сесия приключи и се захващам с реализацията на списъка с рецепти, с които да попълня страниците на моя блог. Но преди това поукрасих малко тефтера с рецепти с нова визия. Надявам се, че ще ви хареса, а още повече се надявам да отбелижите дали това е така в коментарите си. :) От време на време трябва да внасяме разнообразие. И тъй като това е кулинарен блог ви предлагам да започнете от разнообразието в менюто. :)
Днес ще ви покажа една рецепта, на която от много отдавна бях хвърлила око. На практика замесвате хлебно тесто и приготвяте плънка с лук. Нищо сложно, но пък определено се получава една различна рецепта на вкус и на вид.  

Лучник


Необходими продукти:
за тестото:
200 мл вода
100 мл прясно мляко
1 яйце
20 г мая
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500-600 г брашно

за плънката:
500 г лук
50 г сушени домати
1 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
4 с.л. олио
3-4 стръка мащерка ( 1 ч.л. сушена)

сусам за поръсване

Първо приготвяме тестото.
Разтваряме маята в смесените вода и мляко. Течността трябва да е топла - в никакъв случай гореща, нито пък студена. 
Добавяме сол, захар, олио и част от разбитото яйце. Останалата част от него отделяме за намазване по желание.
Пресяваме брашното и в него правим нещо като кладенче. Наливаме течността и разбъркваме постепенно, докато се получи лепкаво тесто, което омесваме, докато стане меко, гладко и нелепнещо по пръстите ни.
Оставяме тестото да втаса, докато удвои обема си и го покриваме с фолио, за да не хваща коричка.

През това време приготвяме и плънката.
Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме в загрято олио или зехтин, докато омекне и стане златист. Периодично разбъркваме, за да не загори, а по време на пърженето добавяме захар, която придава лек карамелен вкус на лука. 
Когато лукът е почти готов, добавяме нарязани сушени домати. 
Накрая подправяме с малко сол, черен пипер и листенца мащерка.

Разделяме втасалото тесто на две части, които разточваме във форма на кръг.
Поставяме първия кръг в тава - предварително намазана с олио. Отгоре разпределяме плънката и покриваме с другата кора. Притискаме краищата на двете кори, за да се запечата добре лучника и оставяме да втаса още веднъж.
Накрая намазваме с онази част от разбитото яйце и поръсваме със сусам.

Лучник

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути. По време на печенето може да покриете лучника с фолио, за да не прегори коричката.
Сервираме топъл и се наслаждаме на вкуса на една лека зимна вечеря. :)


17 коментара

  1. Хареса ми комбинацията на лук и сушени домати в плънката.Прекрасен е лучника.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Хубав лучник и нов вид на блога. Харесват ми! Лучник обожавам и благодаря, че ме подсети да приготвя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Лучникът е невероятен,Светле,много ми харесва добавката от сушени домати,страхотна идея,благодаря!А визията ми направи впечатление толкова бързо,че чак се огледах дали съм в твоя блог или нещо бъркам,чудесна е,много по-добра!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. С тези сушени домати е приказен.....Поздравявам те за чудесната идея,Светле!Снимките ти са много-много красиви!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, хубав лучник си направила.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за позитивните отзиви! :) Мъдреше се едно бурканче със сушени домати и просто реших да оползотворя най-после малко тях, тъй като досега не съм ги използвала. :) Ще се радвам лучникът да ви хареса и на вас! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, чуден лучник си направила и поръската допълва вкуса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Инче! Рецепти и интерпретации на тази питка с лук има много и е любима, както забелязвам по коментарите, на доста хора, а аз за първи опитах. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много ми харесва новия облик, аз съм фен на промяната, внася голяма свежест, страхотно е! Лучника ти в великолепен, не съм хапвала много отдавна, но зная, че си заслужава! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли! Радвам се, че промяната ти харесва! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Светле, дали остана местенце и за мен... :)
    Лучникът ти е страхотен! И както каза Роси в една от предишните ти публикации - просто си си майстор на тестото. :) Браво!
    Поздравявам те и за новата визия! Не знам как си я измайсторила (аз не мога по никакъв начин), но уменията ти са възнаградени с един много стилен нов облик! :)
    Прегръдки!
    П. П. Ако позволиш... Опитай някой път да карамелизираш лук. Прави се така - в добре загрят тиган слагаш малко зехтин/олио и много лук, нарязан на полумесеци. Не го пържиш. Готвиш на бавен огън и бъркаш почти постоянно. Отнема доста време, може и 20 минути - трябва да покафенее лукът. Карамелизира се от собствените си захари. Не става сладък, не е като захар, спокойно. ;) Но е уникално вкусен дори така да си го хапнеш. А представям си в лучник! Иначе това с лука го научих от Йоана (кулинарно с Йоана), а после и от Ивето (готвачката на "Меню"). Ще се радвам, ако ти допадне и на теб. ;) И извинявай за досадно дългия коментар...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :) Хах не се възприемам чак като майстор на тестото, но определено ми харесва да приготвям тестени нещица, пък благодарение на тях си трупам и килца. :) А визии на блог се свалят дори и безплатно от нета, само след това остава занимавката да се персонализира. Така съм направила и аз.
      Относно карамелизираният лук - виждала съм рецепти, но не съм правила лично. Мислех този така да го направя, както казваш и ти, но друг път смятам да пробвам и да го използвам в нещо като дип като добавя и малко сметана.Също съм го виждала като комбинация и мисля, че ще е много вкусно. :–)

      Изтриване
    2. О, това ще е чудно - карамелизиран лук и сметана... Ще чакам да видя какво ще измайсториш! :)

      Изтриване
  10. Прекрасен лучник си приготвила, Светле! До сега не съм правила, но ще пробвам твоята рецепта :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ рецептата, Наде, и да споделиш след това дали ти е харесал.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Ето ме на опашката, но с най-добри чувства да изразя възхищението си от добре свършената работа, както по отношение на новата визия на блога, така и при приготвянето на вкусния лучник, за който съм сигурна, че е страхотен! Ароматен и различен от една баница с лук например, но много, много вкусен!
    Браво, миличка, страхотна си!
    Прегръдки и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! :) Препоръчвам го, а по отношение на тестото и плънката всеки може да използва своята изпитана рецепта за тесто, а в плънката да добави и други продукти. :) Със сушените домати много добре се съчета. :)
      Прегръдка!

      Изтриване