Торта "Наполеон" с малини и боровинки

Когато чуете за десерт "Наполеон" всички се сещате за онзи десерт, който се приготвя от бутер тесто и много крем. Такъв съм приготвяла и аз преди много време и рецептата може да откриете в блога: Крем пита Наполеон.
Но тази торта е нещо различно. Има толкова много предимства да си я приготвите и нито един минус - може би, че свършва много бързо, но нали все пак затова е направена, за  да се изяде с охота до последното парче.
Лятото приготвянето на торта е по-тежка мисия, имайки предвид, че трябва да се изпекат блатове, които да трябва  да изстинат, да се напоят с някакъв сироп, тортата да се сглоби, а за целта трябва и крем, а накрая - да помислим и за декорация. И така преди да се усетим един ден вече е минал в кухнята, покрай котлоните и фурната. Разбира се, за ентусиаст като мен не е проблем да готви дори и в най-голямата жега, когато на всички им е мързеливо и плажно.
Но точно такива идеи идват в подходящото време.

Торта Наполеон с малини и боровинки

Когато една колежка ми спомена за тези кори, които може да се закупят от руските магазини Берьозка, реших да ги пробвам като приготвя торта номер едно. Тя ми сподели, че с малини е най-вкусна и затова се отправих набързо към пазара за продукти.
Кремът е изцяло моя импровизация и мисля, че точно с него тортата става различна - с много наситен маслен вкус и въпреки голямото количество маскарпоне не става никак тежка. Освен това е лесен и бърз за приготвяне . Само се смесват двете съставки и вече имаме готов крем.
След направата на торта номер едно, последваха торта номер две и така бройката окончателно приключи до щастливото ми число номер три.
Три торти за две седмици... Добър експеримент направих и затова ще ви споделя как да приготвите тази торта, така че да стане сочна, вкусна и с на дъх лято.

Необходими продукти:

1 oпаковка блатове за торта "Наполеон"

за крема:
750 г маскарпоне
1/2 до 1 цяла консерва подсладено кондензирано мляко
плодове по избор - малини, боровинки, ягоди или други

Първо смесваме продуктите за крема - маскарпонето заедно с кондензираното мляко. Добавяме кондензираното мляко на няколко части - не го изливаме наведнъж. Целта е да добавим толкова, така че кремът да е с приятна гъстота. Затова в рецептата съм посочила количество от 1/2 консерва до една цяла. 
При първите ми опити използвах само половин консерва от млякото, а при последният гъстотата на крема беше добра и с една цяла. 
Кондензираното мляко е много сладко, затова захар в този крем не ни е необходима. Сладостта идва от млякото и е достатъчна да подслади достатъчно крема. 
Разбъркваме крема с помощта на бъркалка - миксер също не е необходим. При бъркане дълго време с високи обороти сиренето маскарпоне може да се втечни.
Комбинациите на плодове може да са разнообразни - боровинки, малини, ягоди - все още се намират на пазара, колкото и да е странно.
Не съм опитвала комбинацията с праскови или друг плод, но е вероятно да се получи свежо и приятно и с тях.

Сглобяваме тортата. 
В една опаковка има 4 блата. Блатовете са много сухи, тънки и трошливи.
Трябва да се работи с тях внимателно.
И тъй като са много сухи и твърди, а искаме тортата е по-сочна, затова правим следното: в кръгла тавичка наливаме малко вода, така че да се покрие дъното.Вземаме първия блат, потапяме го от двете страни във водата за кратко - за няколко секунди. Поставяме го в поднос, отгоре го намазваме с крем, подреждаме боривинки. Процедираме така и с останалите блатове.
Оставяме малко от крема за измазване на тортата отгоре и отстрани.
За по-добра визия препоръчвам непосредствено преди сервиране,  тортата да се намаже още веднъж отгоре с малко крем, който е добре да си заделим в една малка кутийка. Може да зафилите тортата и отстрани - аз в случая пропускам, тъй като ми харесва да е по-небрежна.

Задължително тортата трябва да си "почине" в хладилник от 24 до 48 часа. Колкото повече престои, толкова по-меки ще са блатовете и толкова по-вкусна ще е тортата накрая.

Препоръчвам преди сервиране да се украси с плодовете, тъй като при престой в хладилника от един до два дни тяхната свежест се губи и накрая резултатът няма да е толкова красив. :)

И за финал вторият вариант на тортата от отдавна отминалия ми вече рожден ден с моя милост. Украсата отгоре е с пищно количество ягоди, боровинки и малини, тъй като исках да изглежда домашна, непретенциозна и пищна.
Парчетата изчезнаха за отрицателно време, а гостите си облизаха чинийките. :)

Торта Наполеон с малини и боровинки

4 коментара

  1. Красота - не само тортата, а и ти, мила ми Светле!!!Открадвам си парче!!!Хубав ден и поздрави вкъщи!!!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта! Освен,че беше аранжирана и поднесена прекрасно, а и вкусът беше уникален (радвам се, че имах удоволствието да я опитам) ! Предвид и лесната рецепта, обмислям и сама да я направя :)
    Данева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данева, като я направиш да метнеш и на мен едно тънко парченце. :)

      Изтриване
  3. Страхотна е, Светле, а така поднесена с тази чаровна усмивка - кой ще и устои!

    ОтговорИзтриване