Mъфини Аляска

В началото на месец август надеждите ми за повече слънчеви часове все още не са се изпарили напълно. Времето на сладоледените десерти и вдъхновението - също. Затова днес ви показвам една много интересна идея за десерт, с който може да впечатлите своите близки. 
Класическата "Печена Аляска" представлява блат, върху който слагаме сладолед и накрая се покрива изцяло с разбити на сняг белтъци, които от свои страна обгаряме със сладкарска горелка, т.е. запичаме леко. Затова и десертът се нарича "Печена Аляска". 
А сега си представите пухкавия блат от мъфин с боровинки, вкусния студен сладолед с горски плодове и в контраст с неговата температура - топла глазура с вкус на "Целувки".   

Mъфини Аляска

Хрумна ми, че поднесен по този начин би се получил ефектен десерт. Разбира се, хрумката ми не е нова за света - в Интернет има много такива идеи, особено в Pinterest
Препоръчвам за рецептата да се използва някакъв плодов сладолед или просто ванилов - в моя случай използвах купен с вкус Горски плодове и йогурт. Леката киселинност във вкуса му се допълва много добре със сладката глазура. Ако използвате шоколадов, например, десертът ще стане малко по-тежък.


Необходими продукти:
за мъфините - 12 броя:
2 яйца
180 г захар
150 мл кисело мляко
100 мл олио*
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г боровинки
есенция ванилия

1 кутия сладолед

за глазурата:
2 белтъка
5 с.л. захар


Първо приготвяме мъфините по стандартната процедура.
Разбиваме яйцата, добавяме захарта, млякото и мазнината. 
Тъй като нямах прясно мляко, за тази рецепта използвах кисело и се получиха отново много вкусни и пухкави кексчета. 
* Може да смесите разтопено масло и олио - т.е. около 60 мл разтопено краве масло и допълнително 40 мл олио. Не препоръчвам да се използва само краве масло, защото съм забелязала, че в някои случаи прави тестото по-сбито.
Смесваме и сухите съставки - брашното и бакпулвера и ги добавяме на части към течните. 
Разбъркваме, за да няма бучици. 
Ароматизираме тестото с ванилия.
Разпределяме тестото във форми за мъфини. Накрая отгоре слагаме по няколко боровинки във всяка форма. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. 

Разбиваме белтъците на пяна, след което добавяме захарта и продължаваме разбиването, докато станат на сняг. Това количество белтъци и глазура са достатъчни за 4-5 мъфина, затова ако искате да направите повече, е необходимо да увеличите количеството на белтъците.

След като мъфините изстинат следва сервиране на десерта. Винаги използвам хартиени тарталети за мъфини, за да се отделят по-лесно от формата. Преди сервиране задължително се отстраняват в този случай, за да се си хапне някой и хартия бонус.
Първо върху мъфина слагаме една топка сладолед, а отгоре - от белтъците. Накрая обгаряме с горелка и сервираме. 
Снимането на такъв десерт бе много трудно за мен, защото глазурата започна леко да се свлича, а сладоледът - да се топи. Надявам се, че въпреки не толкова добрите снимки, идеята ви е спечелила и още утре ще си купите една горелка и ще започнете да си правите различни десерти с нея (както направих и аз).

Mъфини Аляска

Слънчев и много летен да е месец август! :)

2 коментара

  1. Любим десерт, поднесен по по-интересен начин! Много ми е любим и ще пробвам предложения от теб вариант.

    ОтговорИзтриване