Разходка из Милано

Както обещах в предишната си публикация, в блога ще споделя с вас по-подробно своите кулинарни впечатления и приключения в Милано.
С това слагам началото и на нова рубрика в блога - Кулинарни пътешествия, в която се надявам броя на публикациите да се увеличава (затова трябва да има и повече пътувания, разбира се).
 
Разходка из Милано

Днес ще ви разкажа какво успях за броени дни да уловя и запечатам в съзнанието си като вкусове, аромати, гледки, забележителности в този впечатляващ за мен град, съчетаващ бутиците на скъпите и лъскави модни марки (не случайно е модна столица) и историческите паметници, съхраняващи вековна история.

Неминуемо, когато организирате някакво пътуване, е добре да се запознаете какво типично може да се опитате в дадената страна, град, регион. За целта си направих кратък списък, към който се придържах, за да не пропусна нещо.
На първо място останах очарована от препълнените витрини в различни пекарни, кокетни сладкарници и богатият асортимент в различните джелатерии (специализирани места, предлагащи джелато - италианският сладолед, който беше под номер едно в списъка ми).
Първият ден, изморени от пътуване, настаняване и други подобни, се отдадохме на един по-лежерен ден с лека разходка в района и разбира се фунийка сладолед от джелатерия "Grom", намираща се точно на булеварда, в близост до мястото, където бяхме отседнали.
Фунийките там са доста по-разнообразни от тези, които се предлагат на други места. Може да избирате между такава, в която има течен млечен или натурален шоколад или такава, която наподобява белгийска гофрета, която e изключително тънка и хрупкава.

Джелато

Препоръчвам ви да си намерите местенце за отсядане в близост до централната част, за да може лесно да стигнете до важните забележителности като катедралата, галерия "Виктор Емануил", замъка "Сфорцеско", парк Семпионе, операта Ла скала и други. Бяхме отседнали в един от кварталите на града Porta Venezia, който е достатъчно далече от цялата лудница в центъра, но и достатъчно близо, за да може лесно да стигнем до нея. Районът там е значително по-спокоен с доста заведения, ресторантчета, пекарни и кафенета, като за около 25 до 30 минути пеша може да стигнете до важните забележителности, които вече споменах.
Имайте предвид също така, че в понеделник много от музеите в града не работят, затова е добре да имате план Б, като проверите предварително работното време на въпросните забележителности, за да няма неприятни изненади след това.
И тъй като вторият ден в Милано бе точно понеделник, затова се отправихме към един по-малко познат за туристите район на града - квартал Navigli. 

Канал Навили
До него се стига лесно с градски транспорт - в нашия случай беше с трамвай, като пътувахме не повече от около 30 минути. Успоредно с пътуването може отново да се наслаждавате на типичната за Милано архитектура и да набележите по време на пътуването други интересни местенца за хапване, както направихме ние.
В Navigli може да си направите една хубава разходка покрай двата канала на града, наподобяващи тези във Венеция, с далеч по-малки размери и мащаби.

Канал Навили

Покрай каналите има отново много кокетни ресторанти и пицарии, където след разходката може да похапнете за обяд. Цените са доста приемливи и малко по-ниски в сравнение с тези в централната част. Имайте предвид, че там заведенията отварят точно в 12 часа, нито минута по-рано, така че, ако сте решили да поседнете в някое две или три минути по-рано, може да бъдете любезно помолени да изчакате, т.е. съветвам ви да не се настанявате по-рано по изкараните отпред масички, които ще ви примамват, особено, когато вече сте много гладни. :)
Именно в едно местенце там опитах и прочутото ризото "Миланезе", за което ви разказах преди броени дни.

Милано
 
Насладихме се на много апетитни кроасани или т.нар. cornetti, приготвени oт бутер тесто, което, обаче, бе с козуначен вкус. За мен лично бяха доста интересни. Пълнежите варират - през млечен сладкарски крем, шоколад до такива без пълнеж или пък с някакво сладко.

Капучино и кроасани в Милано

Наред с тях на много места ще видите сладките Baci di Dama, които в превод означават "целувката на дамата". Представляват слепени с течен шоколад сладки, чието тесто се приготвя със смлени лешници. Формата им наподобява допиращи се във формата на целувка устни, откъдето идва и тяхното романтично име. :)
Други често срещани на много места сладки са cannoncini, които представляват фунийка от бутер тесто, напълнена с течен шоколад Nutella, pistaccio, течен бял шоколад или сладкарски крем.
Много подходящи към чаша капучино или еспресо.
Освен тях опитайте и техните тарталети с крем и плодове. Да, няма нищо изненадващо и нестандартно, но пък вкусът и ароматът на масло са осезаеми, дори и да не сте кулинарен експерт.
сладки и десерти в Милано

Освен всички тези неустоими вкусотии, след обиколката около каналите, направихме една следобедна обиколка в друга част на нашия квартал, където попаднахме на доста бутикови сладкарници, в които може да видите други интересни сладкиши. Като например, шоколадови чашки, пълни със сладкарски крем и гарнирани със свежи плодове от Loria Pasticceria Boutique.

сладки и десерти в Милано

Освен тях опитах и една малка тортичка която си взех от Gelateria Tosa 1848. Тя бе с портокал и лек вкус на кафе, полята с портокалова глазура и за финал украсена със захаросани портокалови кори и смляно кафе. Блатовете в нея бяха много тънки и в нея преобладаваше крема.

сладки и десерти в Милано

На следващия ден приключението ни продължи с катедралата Дуомо - "Санта Мария Нашенте", чиито строеж продължава повече от 500 години.
Не пропускайте да се изкачите на терасите на покрива на катедралата и да се разходите сред островърхите кули, както и да се насладите на гледките на града. От върха се вижда и прочутата Мадонина, позлатената медна статуя на Богоридица на върха на най-високата кула. До 1958 г. това е била най-високата точка на града.
До терасите може да се стигне с асансьор или пеша, като изкачите 257 стъпала догоре. Ние предпочетохме първия вариант, а входната такса общо е 17 евро.

Катедралата Дуомо в Милано

Гледката отгоре е прекрасна, а ако искате да се полюбувате на катедралата още малко, то може да влезете в отсрещната сграда, която представлява търговски център на няколко етажа. Намира се след Галерия "Виктор Емануил", а на последния етаж има кафене с тераса, от която се разкрива гледка към катедралата. На същия етаж има и голям щанд с много сладки изкушения - обувки от шоколад, всякакви шоколадови яйца, дълга витрина с френски макарони и много други.

Разходка из Милано

Точно до катедралата се намира и прочутата сграда Галерия "Виктор Емануил", която представлява  търговска зона с най-скъпите марки като "Прада", "Версаче" и други. Вход в закритата търговска зона няма, но цените там - в магазини, кафенета и други, са доста високи, затова тук си оставаме само с разглеждането и снимането, предимно на отрупаните витрини с шоколад.

Разходка из Милано
 
След това се отправихме към операта "Ла скала", която се намира на около 10 минути от Галерия "Виктор Емануил".
За жалост, "Ла скала" може да се посети, когато няма репетиции и представления. Служителят на касата беше така любезен да ме посъветва да отида в други часове в следващия ден. Затова, ако имате възможност проверете предварително как стои въпросът с посещенията за деня, за да не губите време и за да не се налага да ходите по няколко пъти.

Разходка из Милано

Следваща спирка от нашата разходка беше един уникален магазин само за сладки неща, шоколад, бонбони, великденски лакомства, като това красиво опаковано Панетоне на снимката и каквото още се сетите - ODStore. Оттам може да си вземете сладки нещица на разумни цени, а разнообразието е доста голямо. Магазинът се намира в непосредствена близост до катедралата.

Разходка из Милано

След него се отправихме към замъка "Сфорцеско", през чиито двор свободно се преминава, за да се стигне до най-големия парк в града, а именно парк "Сeмпионе".

От парка може да се види в близост друг емблематичен паметник - Арката на мира.

Разходка из Милано
След като бях разочарована от това, че не успях да вляза в операта "Ла скала", на следващия ден бях обнадеждена, че ще успея. И да, успях. Входът тук бe 9 евро.
Отвътре сцената и малките балкони в цвят червено и златно са уникални, спиращи дъха. Без да преувеличавам бих казала, че се развълнувах много, особено, като си представих колко знатни личности са изпълнявали тук представления, опери и какви кралски особи са ги съзерцавали.
Силно препоръчвам да не щадите своите 9 евро, да разгледате сцената и музейната част, защото наистина си заслужава!

И така накрая стигаме и до последния ден, в който посетихме съседното градче, в което се намира езерото Комо. Първо, бих ви посъветвала да се поинтересувате за разписанията на влаковете, с които се стига до там, за да не губите излишно време.
Гледката и атмосферата там ще ви сторят още по-красиви, особено, ако са споделени и с приятна компания, например на любимия/любимата. Има и доста приятни заведения покрай брега на езерото, в които може да хапнете вкусна паста и да пиете вино.

Разходка из Милано

Преди сервиране на това, което сте си поръчали, сервитьорът ще ви поднесе хлебчета или брускети с бутилка зехтин, сол и пармезан като комплимент от заведението, докато чакате своята поръчка.
За завършек може да ви попитат дали желаете и диджестив след храната, който за италианците често е прочутият ликьор "Лимончело".
Не се изненадвайте, когато към сметката си видите такса сервиз. Навсякъде начисляват такава - в кафенета и ресторанти в Милано. Ако искате да я избегнете, в кафенето може да си поръчате напитката от бара и да си я сервирате сами до масата. За други, пък, съм чувала, че начисляват дори и  такса стол, но аз не попаднах на такива места.

Разходка из Милано

И накрая, задължително се качете с фуникуляра до върха, откъдето гледката е прекрасна. Таксата за него и в двете посоки ще ви струва 5 евро, а това транспортно средство се движи на всеки половин час.

Разходка из Милано

На следващия ден пътувахме обратно към България, казах си "ciao и до нови срещи Милано"! :)

Разходка из Милано

Няма коментари