Маслени курабийки с ябълка и овесени ядки

Едни много бързи курабийки приготвих през изминалите дни, за да ми е по-сладко кафето сутринта и следобед. Нямах търпение да ги споделя и с вас, защото са много лесни за приготвяне, не са ви необходими специални продукти и най-вече в тях няма добавена захар. 


Маслени курабийки с ябълка и овесени ядки

Разчитах на меда и на сладостта, която има ябълката. А ако не разполагате с някакъв вид пълнозърнесто брашно, може да използвате и бяло, но аз се опитвам да намаля използването му в рецептите, които си приготвям тези дни.  Брашно от лимец или друг вид също биха били много удачни за тази рецепта. А защо не и оризово, кокосово... Бих опитала отново рецептата и с други ядки - като орехи, например. Може да се добавят и стафиди. Вариантите да обогатите рецептата според собствените ви фантазии са много. Следвайте пропорциите, останалите добавки биха били бонус.
 
Рецептата открих в Pinterest и посочвам линк към сайта, от който я адаптирах: https://snacksandsips.com.


Необходими продукти:
за 10-12 броя

110-120 г краве масло
1 яйце
30 г овесени ядки
100 г брашно от спелта
1 ч.л. бакпулвер
мед на вкус
1 ябълка
ванилия и канела на вкус


С помощта на миксер или телена бъркалка разбиваме маслото, докато стане на пухкав крем. Добавяме яйцето, меда, ванилията и разбъркваме отново за кратко. Важно е маслото да е предварително извадено от хладилника  и да е оставено на стайна температура, за да е меко. Яйцето също е препоръчително да е със стайна температура, защото, когато е студено маслото ще се пресече заради разликата в температурите. В тази рецепта това няма да повлияе на вкуса и на вида на сладките, но когато приготвяте крем или друг вид изделие е важно да се спазва това условие.
В друга купа смесваме брашното, овесените ядки и бакпулвера и ги добавяме постепенно към разбитото масло. 
Получава се гъсто лепкаво тесто. 
Обелваме ябълката и я нарязваме на малки кубчета. Към нея добавяме няколко щипки канела по желание и я добавяме към тестото. Разбъркваме отново. 
 
Маслени курабийки с ябълка и овесени ядки

С малка лъжичка оформяме от тестото малки топчета, които поставяме на разстояние в тава, покрита с хартия за печене. Моите станаха малко рошави и без правилна форма, но не се старах толкова много при оформянето.
Печем сладките в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса за около 10-12 минути, докато порозовеят краищата им. 
Не ги прехвърляйте в друг съд, веднага след като ги извадите от фурната. Тогава са много меки и това ще стане по-трудно. Оставете ги за няколко минути да изстинат. Тогава са и по-стабилни и се отлепват много лесно от хартията. 
Курабийките са много меки и се топят в устата. Могат да издържат няколко дни, но силно се съмнявам, че това може да се случи.

Няма коментари