Свинско бонфиле на тиган, ориз с манатарки и сушени домати и сос със сладко от боровинки

Представям нещата малко отзад напред. Не ви показах козунаците тази година, макар че съм доволна как се получиха. Пробвах и оформлението на Kулич круфин, за който се вдъхнових от много блогъри и влогъри в Интернет, но на него ще отделя внимание в някоя следваща публикация. Днес ще ви покажа какво беше празничното ми основно ястие за изминалия различен, странен и неповторим (в контекста да не се повтаря отново, а не в онзи романтичен смисъл на някакво уникално прекрасно преживяване) Великден. 


Свинско бонфиле на тиган, ориз с манатарки и сушени домати и сос със сладко от боровинки
И тъй като празникът, както казах, беше различен - с месене и приготвяне на козунаци чрез онлайн връзка във вайбър и виртуално чукване с истински, а не с виртуални яйца (не ме питайте как се получава тази виртуална магия), основното също не беше традиционното агнешко печено или дроб сарма. Заложих на свинско, но използвах бонфиле, тъй като е крехко, без много мазнини и е много подходящо и за този сезон. 
За гарнитура компания в чинията му правеше ориз, към който добавих манатарки, както и сушени домати (имам едно бурканче, което се чудя как да оползотворя, освен към салата). Завършекът на ястието е сос със сладко от горски боровинки, който придава лека сладост. На свинското бонфиле тези сладко-кисели сосове много му отиват.
Ето и продуктите, за да си приготвите това ястие:


Необходими продукти:

1 свинско бонфиле (около 400 г)
1-2 ч.л. горчица
сол и черен пипер на вкус
скилидка чесън или един стрък зелен/пресен
1 клонка розмарин

за ориза:
1 непълна ч.ч. бисерен ориз
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 морков
200-300 г манатарки (консервирани или сушени)
няколко сушени домата - мариновани
няколко стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
4 ч.ч. вода или бульон
3 с.л. олио или зехтин
няколко стръка магданоз

за соса:
около 30-40 мл вино
около 30-40 мл вода
2 пълни супени лъжици сладко от боровинки
сол и черен пипер на вкус
малка бучка краве масло - около 20-30 г

Почистваме месото от ципите и го подправяме със сол и черен пипер. Нарязваме го през средата на две части. Намазваме го с горчица и го оставяме за малко, за да се овкуси. 
Наливаме в тиган с незалепващо покритие (използвах грил тиган) малко олио - около 1-2 лъжици. Слагаме чесъна, розмарина и месото, което запечатваме от всички страни, докато се получи приятен загар. Общото време, за да получите добре приготвено и в същото време сочно месо е около 15 минути готвене от всички страни. Бонфилето е най-крехкото месо и не изисква дълга термична обработка. По време на готвенето на месото махаме чесъна и розмарина, за да не изгорят. Те ни служат, за да овкусят мазнината в тигана и за да придадат повече аромат.
Изваждаме месото и го оставяме да си почине за около 10-15 минути.

За соса в същия тиган наливаме малко вино и изчакваме две-три минути алкохолът да се изпари.
Добавяме малко сол, черен пипер и малко вода. 
Изчакваме тази смес да заври, добавяме сладкото от боровинки. Моето е от горски боровинки и е с по-течна консистенция, т.е. идеално за този сос. Ако сладкото, което ползвате е гъсто, може просто да добавите малко повече вода към соса.
Накрая добавяме малка бучка масло. Заради маслото сосът се сгъстява и придобива завършен вид.


Свинско бонфиле на тиган, ориз с манатарки и сушени домати и сос със сладко от боровинки

Приготвяме ориза. Нарязваме всички зеленчуци. Задушаваме ги в малко мазнина - около 2-3 с.л. Измиваме много добре ориза и го добавяме към зеленчуците, за да се запържи и за да стане "стъклен". Наливаме водата или бульон, ако имате домашен. Овкусяваме със сол, черен пипер и мащерка. Готвим под капак до пълна готовност на ориза. Към края на готвенето добавяме гъбите - използвах такива от буркан, както и няколко мариновани сушени домата, които разрязах на две. 
Добавяме ги към ориза, разбъркваме и след 3-4 минути сваляме ястието от котлона. 
Накрая подправяме със ситно нарязан магданоз.

Гответе с любов и фантазия и бъдете отговорни към себе си и ближните! ❤️

Няма коментари