Триъгълни банички с ябълки и орехи

Когато ви се намират в хладилника останали кори, тъй като са били в повече за баницата, може да си приготвите друга рецепта и то за лесен и вкусен десерт, който е подходящ както за закуска, така и за сладка добавка към чая или кафето.
 
 
Триъгълни банички с ябълки и орехи

За направата на плънката използвах само мед, намираха ми се някакви стафиди, сложих и тях. Ако не разполагате с краве масло, може да използвате обикновено олио за намазване на корите. Мазнината прави корите много хрупкави след изпичане, затова не подценявайте тази стъпка от рецептата.
За около 10-12 броя триъгълни банички с ябълки са ви необходими:

 

Необходими продукти:

6 кори за баница
2 ябълки
1 с.л. мед или на вкус
канела на вкус
есенция ванилия - няколко капки
50 г смлени на по-едро орехи
30-40 стафиди по желание
50 г краве масло


Приготвяме плънката, тъй като тя трябва да изстине.
Обелваме ябълката и я нарязваме на кубчета. Орехите смиламе в блендер или нарязваме на по-едри парченца.
Загряваме малка бучка масло и задушаваме за кратко ябълките, докато леко омекнат. Прибавяме мед на вкус, канелата и малко ванилия. Когато ябълките са готови добавяме орехите и стафидите. Оставяме плънката да изстине.
Разтопяваме маслото. 
Намазваме с масло първата кора. Отгоре слагаме още една. Намазваме и нея с масло. Нарязваме двете слепени кори на 4 правоъгълни ленти. След това в края на всяка слагаме по малко от плънката. Прегъваме единия край на всяка лента на триъгълник и след това продължаваме да сгъваме по дължината на кората, докато се получи триъгълна завита баничка.

Триъгълни банички с ябълки и орехи

Поставяме баничките в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме всяка баничка и отгоре с разтопено масло, а пожелание поръсваме със семена - мак, сусам, ленено семе.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто - около 15-20 минути.

Триъгълни банички с ябълки и орехи

Няма коментари