Сурова безглутенова торта с ягоди, вдъхновена от шеф Силвена Роу

Днес един много специален за мен човек има рожден ден. Моята майка! И по този повод реших да я зарадвам с торта и то не коя да е торта, а една от най-популярните в последните няколко седмици в Интернет пространството  - безглутеновата веган торта, която шеф Силвена Роу показа в един от епизодите на Мастър шеф. 
 
 
Веган торта с ягоди по идея на шеф Силвена Роу


Вдъхновена от нейната рецепта реших да я приготвя за днешния специален ден. Придържах се към рецептата, но внесох и някои промени от себе си. Възползвах се отново от ароматните и сладки ягоди, които добавих в единия слой, а в другия  използвах био шоколад с розово масло. Заради това тортата при мен не е напълно веган, тъй като в шоколада има някакво количество сухо мляко, но мисля, че с него тортата стана още по-вкусна. За подсладител отново използвах домашен мед, а в основата - орехи.
За да се насладите и вие на тази различна, вкусна и ароматна торта са ви необходими следните продукти:
 

Необходими продукти:

за основата:

120 г фурми
110 г орехи
50 г кокосови стърготини
1/4 ч.ч. разтопено какаово масло

за шоколадовия слой:
130 г накиснато предварително кашу
150 мл кокосова сметана
1/4 ч.ч. разтопено какаово масло 
80 г разтопен шоколад - био с розово масло/натурален/веган или друг 
2 ч.л. мед на вкус

за ягодовия слой:
130 г накиснато предварително кашу
150 мл кокосова сметана
1/4 ч.ч. разтопено какаово масло
мед на вкус
около 150 г ягоди
ванилия на вкус

Първо приготвяме основата на тортата. Фурмите трябва да са меки, за да се смелят по-лесно. Ако са по-твърди и сухи, за няколко минути ги залейте с гореща вода, за да омекнат и ги отцедете след това. 
Смиламе орехите заедно с кокосовите стърготини. Смесваме смлените фурми и ядките. 
Добавих малко разтопено какаово масло, макар че в оригиналната рецепта в съставките за основата отсъства.
Разбъркваме и разпределяме равномерно на дъното на тава с падащо дъно (моята 26 см). 

Веган торта с ягоди по идея на шеф Силвена Роу

За приготвянето на кремовете използваме кашу, което накисваме във вода за около 4-5 часа. Отцеждаме го от водата и след това го използваме.
Приготвяме шоколадовия слой. Смиламе кашуто заедно с кокосовата сметана. 
Използвах кокосова сметана, тъй като е с по-висока масленост. Отделих при използването само гъстата част, която е точно като крем, както е и в рецептата в оригинал. Водата я използвах за напитка с ягоди. За цялата торта използвах една опаковка кокосова сметана от 400 мл.
Разтопяваме шоколада на водна баня. Смесваме го със смляното кашу. Добавяме малко мед на вкус и разтопеното какаово масло. Разбъркваме и изливаме равномерно върху тортата. Прибираме във фризер, докато стегне - около 30-40 минути до 1 час.

Приготвяме ягодовия слой. 
Смиламе в блендер кашуто, кокосовата сметана и ягодите. Добавяме мед на вкус, какаовото масло и малко ванилия. Изваждаме формата от фризера и покриваме стегналия шоколадов слой с ягодовата смес. Връщаме във фризера, докато стегне.

Накрая декорираме с ягоди или друго според вашата фантазия и въображение.

Веган торта с ягоди по идея на шеф Силвена Роу


При мен с тези количества и съставки ягодовият слой стана малко по-течен. Затова препоръчвам тортата да се съхранява във фризера и само за няколко минути да се остави да се отпусне леко преди консумация.
За направата на тортата си купих какаово масло от 100 мл, като за цялата рецепта съм използвала около 50-60 мл. Бурканчето потопих в гореща вода, за да се разтопи маслото и за да може да се измери по-лесно количеството за слоевете на тортата.
Също така е по-добре тортата да се направи в тава с по-малък диаметър, но задължително с махащо се дъно, за да може да се извади лесно тортата, когато е стегнала.

2 коментара