Веган чия пудинг с ягоди и какаов мус от авокадо

В последно време все по-често се заглеждам по рецепти, които включват здравословни супер храни. Тъй като по-рядко съм опитвала и приготвяла такива, тази област ми е доста интересна. 


Веган пудинг с чия, ягоди и какаов мус от авокадо
 
 
И определено има много сполучливи вкусови комбинации, които накрая се оказват една приятна изненада. Такъв е и днешният пудинг, който е подходящ и за закуска - лек, свеж и засищащ заради използваните чия семена.
Вече съм ви показвала една рецепта за пудинг с чия и ягоди, като тогава използвах прясно мляко. В днешното предложение го замених с мляко с кокос и ориз (което представлява някакъв микс от кокосово и оризово мляко в едно, с доста приятна консистенция и ненатрапчив аромат на кокос). Исках да приготвя десерта в чаши и по възможност на пластове - слой чия пудинг с ягодов вкус в розов цвят и слой какаов нежен крем, приготвен от авокадо и какао, който нарекох мус.
Семената на чията набъбват при накисване за няколко часа и образуват една кремообразна консистенция, стига да сте уцелили пропорцията мляко - чия.
Сладкият вкус в рецептата е благодарение на домашен мед, но може да използвате кленов сироп, сироп от агаве или друг био подсладител.

За да си приготвите две симпатични порции веган чия пудинг с ягоди и мус от авокадо са ви необходими:
 

Необходими продукти:

за ягодовия слой:
250 мл веган/ядково мляко - в случая от кокос и ориз
40-50 г чия
150 г ягоди
мед на вкус

за муса:
1 авокадо
мед на вкус
1 с.л. какао
есенция ванилия


Първо накисваме чията в млякото и оставяме да престои в хладилник няколко часа, докато се получи гъста кремообразна консистенция.
Пасираме ягодите и ги добавяме към вече готовата смес от чия и мляко. Подслаждаме с мед - използвах около 3 с.л.
Авокадото трябва да е много добре узряло и меко. Блендираме го, докато се получи с гладка консистенция. Добавяме към него какаото, няколко капки ванилия и мед на вкус - добавих отново около 2-3 с.л.
Разпределяме двете смеси - тази с чия и муса от авокадо в чашки или купички. Охлаждаме за час в хладилник и хапваме с наслада и без угризения. 😊

Няма коментари