Пърленки на скара

Занемарих блога си. Публикувам все по-малко рецепти. Приготвям все по-рядко нещо за хапване. А, ако го направя, то е, за да има просто нещо за ядене, а не от блогърска съвест да снимам процеса, да приготвя нещо различно, интересно и да си доставя удоволствие с любимото си занимание. Коментирам все по-рядко всичко, което ми е харесало във вашите блогове, но това е, защото нямам много време и не се застоявам дълго пред компютъра. Ежедневието ми също се промени в някаква степен. А блогът ми липсва страшно много. Лятото отминава. А желанието ми да опитам и да добавя интересни рецепти, обаче, не е. За жалост, пропуснах възможността да приготвя повече неща и с тиквички, и с малини, и с нектарини... Сезонът им е към своя край, но пък тези апетитни плоски питки могат да се приготвят целогодишно. Приготвят се много бързо и може да ги поднесете с някоя вкусна лятна яхния, салата, а защо не и да си приготвите домашен сандвич с тях. :)

Пърленки на скара

За тяхната направа не се изискват кой знае какви продукти, а само малко време, желание и в случая скара, на която да изпечете питките. Разбира се, могат да се запекат и във фурна, а също и в тефлонов тиган (обикновен или пък грил тиган).

Необходими продукти:

300 мл вода
10 г прясна мая
сол на вкус
1-2 с.л. олио
1 ч.л. захар
около 500 г брашно за замесване на меко тесто

Разтваряме маята в част от водата, задължително топла. Добавяме олиото, солта, захарта. Разбъркваме до пълното разтваряне на маята и захарта.
Пресяваме брашното. 

Пърленки на скара

Правим кладенче в него и наливаме разтворената мая, както и останалото количество вода.
Замесваме меко тесто, което разделяме на малки топки, които подреждаме в тава с разстояние една от друга. Покриваме ги с фолио и ги оставяме да втасат, докато бухнат леко.
Разточваме всяка топка на кръгла плоска питка. Всяка питка намазваме с олио или разтопено масло и печем върху добре загрята скара от двете страни до готовност.

Пърленки на скара

След изпичане може да се намажат с меко масло, овкусено с пресни подправки - мащерка, босилек, розмарин или само с малко смачкани на паста скилидки чесън. 

6 коментара

  1. Светле,осезаемо се усеща липсата ти(:!
    Питките са прекрасни,а аз днес тъкмо имам майонеза,така че дай да се комбинираме:)!
    Прегръдки и весело утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожаваме пърленки и може би те и соденото хлебче са най-често приготвяните видове хляб от мен. :)
    Твоите са чудесни, Светле! Аз също ги мажа с масло и поръсвам с подправки. А от всички варианти... Най-вкусни са на барбекю с дървени въглища. ;)
    Поздрави с пожелания да ни нагостяваш по-често с вкусотии!
    Ние сме си тук, не се тревожи. Всеки има подобни периоди на адаптация... ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, дете...кради време за любими дейности сега, че нататък - още повече не стига...:))
    А пърленките са добре дошли по всяко време...ммм!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни питки,Светле,съвсем скоро ще направя,подстрекавана сега от апетитните ти снимки!А блогването не е постоянен процес,понякога редовно,понякога друго ни се прави или нямаме време от разни ангажименти и задачи,но това са нормални неща,не се ядосвай.И аз напоследък почти не намирам време за моя :) .Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Еххх... защо ли нямаш време ?? Можеби се досищам ... Блогът ти е страхотен и вдъхновяващ - браво ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Силве! Много се радвам, че ти харесва. Надявам се, че често ще го посещаваш. ;)

      Изтриване