Тирамису / Tiramisù

Легендарен десерт познат и обичан от толкова много хора, че дори няма нужда от представяне и някакви уводни думи преди да подредя продуктите в списъка.
Единственото, което ще кажа, е че съчетанието на продуктите е съвършено - аромат на кафе и много въздушен крем, който обгръща напоените бишкоти. 

Тирамису

За първи път приготвям истинско "Тирамису" (може да не е класическата рецепта, не знам дори коя от всичките предложени в мрежата, книгите, списанията, вестниците и опаковките на бишкотите е). Чудесно би красял трапезата за някой по-специален повод. И тъй като не съм го приготвяла никога до сега, моментът на приготвяне също бе специален. 
Обичам да приготвям рецепти с история, не много засукани, но пък преборили много десетилетия и утвърдили се с ненадминат вкус. 

Тирамису

Макар позакъсняла и не в крак с модните кулинарни тенденции (мисля че модата на тирамисуто малко е отминала или просто вече се възприема като един най-обикновен домашен десерт като бисквитената торта, например) ви представям още веднъж рецепта за Тирамису, като комбинирах тези съставки с приготвянето на крем "Сабайон" (показан и приготвен стъпка по стъпка от Йоана). Резултатът е отличен! :)



Първо приготвяме кафето, защото то трябва да изстине. Към него добавяме 4-5 чаени лъжички захар и около 30 мл ром.

След това приготвяме крема.
Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме заедно с половината количество захар с миксер, докато станат на пухкав крем.
Слагаме една малка тенджерка с вода на котлона да се сгорещи. Върху нея слагаме купата с жълтъците. Бъркаме постоянно с бъркалка или шпатула, докато сместа се сгъсти и жълтъците се сготвят - т.е. нямат вкус на сурово, поне така преценявах аз. 
Около 12-15 минути са достатъчни.  Оставяме ги да изстинат.
Не съм оставяла водата да завира и изключих котлона малко преди това да се случи, защото ме беше страх да не стане на омлет крема.

Тирамису


Разбиваме белтъците на сняг с останалото количество захар. 
Разбиваме за кратко маскарпонето (с шпатула или вилица), докато стане пухкаво. Ако се прекали с разбиването, се втечнява.
Към жълтъците добавяме ром и ванилия. Разбъркваме и изливаме сместа при маскарпонето. Разбъркваме отново добре. Към крема добавяме на части белтъците и разбъркваме в една посока, докато се смесят с крема.

Сглобяваме десерта.
Покриваме дъното на правоъгълна тава (с размери 35 х 23 х 5 см) с бишкоти, които преди това топваме в кафето. Отгоре разпределяме половината от крема.
Подреждаме останалите бишкоти и завършваме с останалия крем. Заравняваме леко.
Покриваме с фолио за свежо съхранение или капак и поставяме в хладилник да престои една нощ.

Тирамису

Преди сервиране поръсваме обилно с какао с помощта на цедка. 

Тирамису

8 коментара

  1. Чудесно тирамису, Светле! Голяма играчка ще да е било с надписа :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! Играчка беше, да, но много ми се искаше да има нещо отгоре, което да се откроява и тъй като нямам от онези дантели, с които съм виждала да украсяват, реших да използвам нещо по-простичко като тези букви, например. :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. То става и с обикновено каренце, не може майка ти да няма някое, изплетено на една кука. ;)
      Наистина е чудесно, Светле! И за вкусните неща мода няма. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Гери! Това за каренцето си го мислех, но ще изцапа доста с крем и какао :D. Но ако се поръсва пудра захар или брашно, с каренце ще стане чудно. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. За такива вкусни десерти мода няма - те винаги са модерни!
    Светле, прекрасно изглежда тирамисуто ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, страхотно е тирамисуто, а и украсата много му приляга. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Класиките никога не излизат от мода,Светле,и този десерт определено винаги ще е актуален!Приготвила си го идеално ароматен и пухкав,поздравления!Прегръдка и хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви! :) Радвате ме много с коментарите си и с това, че сте харесали предложението ми. И аз съм на същото мнение като вас, че подобни рецепти не излизат от мода.
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване