Шоколадов сладолед с маскарпоне

Смятам това лято да експериментирам с домашните сладоледи. От едно-две лета сладоледа го забърквам аз, като понякога пропускам стъпката да разбърквам сместа периодично, докато замръзне. Това се прави, за да не се получат кристалчета и точно такава е и основната функция на машините за сладолед, станали напоследък по-популярни. Е, този сладолед, наистина е много мързелив. Забърква се сместа, оставя се да стегне и замръзне и след 5-6 часа гребем директно от кутията. :) 

Шоколадов сладолед с маскарпоне


С маслена консистенция, много шоколадов вкус, лека хрупкава нотка на бял шоколад и истинска лятна прелест. Напоследък си позволявам
да използвам въпросното маскарпоне към повече десерти. Наистина е страхотен продукт, макар цената му да не е толкова страхотна... Но пък се продават опаковки от 250 г, които са наполовина по-евтини и съответно по-достъпни. Така че може да си позволим да се поглезим с нещо наистина галещо небцето, какъвто е и този сладолед. 
Могат да се направят всякакви различни вкусове с база от яйца, маскарпоне и захар. Да се прибавят пасирани плодове или парченца, бисквити, парченца шоколад, ядки, карамел, всякакви любими аромати... Нещо сигурно пропускам, но разнообразието е голямо. Ще се опитам до края на лятото да дам и други идеи за сладолед. А сега ви представям първото предложение за това лято. :)

Шоколадов сладолед с маскарпоне


 Необходими продукти:
3 яйца
120-150 г захар
150 г натурален/млечен шоколад
50 г бял шоколад
250 г сирене маскарпоне

Първо отделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците разбиваме на пяна и добавяме част от захарта (например, половината количество, общо в рецептата то е 120-150 г). Продължаваме разбиването, докато станат на сняг. Жълтъците разбиваме с останалото количество захар, докато станат пухкави.
Загряваме съд с вода на котлона. Когато водата се сгорещи, слагаме купата с жълтъците върху другия съд. Готвим на водна баня за около 5 минути, като разбъркваме непрекъснато и след това изключваме котлона.

*Стъпката с водната баня, може да я пропуснете, ако яйцата са пресни и нямате притеснение да използвате сурови яйца.

Начупваме тъмния шоколад на парченца в друг съд и го слагаме на водна баня, за да се разтопи (използваме същия съд с водата, която е гореща и чрез която шоколадът ще се разтопи много бързо). Оставяме шоколада да се охлади леко.
Разбиваме съвсем леко маскарпонето с вилица или бъркалка. 
Смесваме разтопения шоколад и жълтъците. Разбъркваме.
Добавяме тази смес към маскарпонето. Разбъркваме и прибавяме нарязан на парченца бял шоколад.
Накрая на части добавяме белтъците. Разбъркваме внимателно в една посока.
Изливаме тази смес в кутия с капак (с вместимост поне 1000 мл) и прибираме в камера/фризер, за да се замрази.

Адаптирано от: "Бон Апети"

Шоколадов сладолед с маскарпоне

11 коментара

  1. Ако искаш ми вярвай, Светле, но точно вчера гледах рецептите ти за сладолед и сега нова. Аз още не мога да се наканя да направя домашен (а ядем почти всеки ден...). Изглежда страхотно тази шоколадова прелест!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Без да искам съм уцелила момента, в който да публикувам още една рецепта за сладолед. :) В приготвянето на сладолед няма нищо сложно - все едно приготвяш крем, но го мяташ в камерата да замръзва. По-скоро не остава време да си го приготвим. :( А иначе този вариант на мен специално ми допадна много повече.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Светле,разкошен сладолед си приготвила!Бих го хапнала дори още да не е замръзнал,така както е на кремче.
    А маскарпонето като съотношение цена/количество дори и от скъпа марка е по-на сметка от примерно Филаделфията.Да не говорим,че в Лидъл и понякога в Кауфланд имат добри оферти.
    Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И като крем може да се хапне, но като сладолед.. в тази жега ми разхлажда душата. :) Съгласна съм за цените и че не излиза по-скъпо от няколко опаковки Филаделфия, но въпреки това има хора, като мен например, които доста се стряскаха от цената. Но като видях малки разфасовки от 250 г в Кауфланд и започнах по-често да го включвам в десертите. :) Доста често започнаха да му правят промоции и така кутийка от 500 г може да се намери с 2-3 лева по-евтино.
      Хубава и усмихната седмица от мен!

      Изтриване
  3. Привет,привет,мила ми Светле.Чудесен сладолед!Както се казва - "от домашното по-хубаво няма!"
    Поздрави на всички. От Катя!

    ОтговорИзтриване
  4. Божествен сладолед! Така както ме е напекло в момента, ако можех щях да си открадна една фунийка! Хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Това е сладолед точно по моя вкус, шоколадово и маскарпонено, просто разкош :)
    Ще опитам тази вкусна прелест, Светле, благодаря за рецептата!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Сладоледите ме преследват отвсякъде! Прелестен е, Светле! Че и с два вида шоколад... Ммм!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Пише, че белтъците се разбиват на пяна и се добавя захарта и жълтъците се разбиват с останалото количество захар, т.е. белтъците се разбиват със 120, а жълтъците - със 150 гр. захар, така ли? Или нещо не съм разбрала..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще коригирам обяснението на рецептата, за да е по-разбираемо. Общо захарта в рецептата е 120-150 грама. Тъй като шоколадът дава допълнителна сладост, не е необходимо да се прекалява със захарта.
      Затова първо разбивате белтъците на пяна и след това добавяте част от захарта (половината количество от 150 г). Продължавате да разбивате белтъците, докато станат на сняг. След това разбивате в друга купа и жълтъците с останалото количество захар (т.е. другата половина). :) В източника, който съм посочила в края на рецептата, може да видите и клип от предаването "Бон Апети", за да видите процеса на приготвяне на този сладолед. Ще се радвам да споделите и отзиви след това.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за пояснението!
      При първа възможност ще го направя и ще споделя.
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване