Сладкиш с череши и маскарпоне

Сезонът на летните сладкиши официално е открит с една рецепта, която съдържа и типичните за този период от годината - череши.
Идеята да добавя маскарпоне и в самото тесто за сладкиша се зароди, след като имах една цяла кутийка от това сирене, която трябваше да оползотворя, а никак не ми се искаше да приготвям с него чийзкейк. Затова направих малък експеримент и се получи наистина това, което исках - много пухкав сладкиш с череши и чийз крем, който не си личи толкова много, защото не го оцветих с какао или сладкарска боя.

Сладкиш с череши и маскарпоне


Следващият път, когато приготвя сладкишa, ще добавя какао към тестото, за да може чийз кремът с маскарпоне да се откроява. А относно вкусът - той много наподобява този на Японския чийзкейк заради ефирната и пухкава текстура.

Сладкиш с череши и маскарпоне

Необходими продукти:

за тестото:
80 г маскарпоне
40 г краве масло
3 яйца
160 г захар
180 г брашно - смесено оризово и бяло
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко
ванилия
200 г череши

за чийз слоя:
160-170 г маскарпоне
пудра захар на вкус
1 яйце - размер S или М
1 с.л. оризово брашно или натурално нишесте

Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата.
Разбиваме белтъците с част от захарта (винаги добавям повече от половината количество), докато станат на сняг.
В друга купа разбиваме маскарпонето с кравето масло, като и двете трябва да са на стайна температура. Не разбиваме дълго време, а само докато двете съставки се хомогенизират. Добавяме към тях жълтъците и захарта. Продължаваме разбиването. Накрая наливаме млякото, което също трябва да е леко затоплено. Ароматизираме сместа с ванилия.
Смесваме бакпулвера и двата вида брашно и ги пресяваме.
Добавяме ги на части към сместа с жълтъци и маскарпоне. Разбъркваме, за да няма бучици в тестото.
Накрая също на два-три пъти добавяме белтъците, като разбъркваме на ръка с помощта на шпатула, така че да се смесят с тестото. Добре е това да става в една посока, така че да не се наруши пухкавата им структура.

За чийз слоя разбъркваме маскарпонето с едно яйце и пудра захар. Не го разбърквайте много дълго време, а само толкова, че да се смесят. Ароматизираме с ванилия. Ако сместа с маскарпоне се получи малко по-течна, както се получи и при мен, може да добавите една супена лъжица оризово брашно или натурално нишесте.

Почистваме черешите от костилките. Подсушаваме ги с кухненска хартия и ги поръсваме с малко нишесте или брашно.

Сладкиш с череши и маскарпоне

Първо разпределяме тестото в тавата, покрита с хартия за печене, а върху него - чийз сместа с маскарпоне. Накрая отгоре подреждаме черешите
Печем сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна - около 30-35 минути. 

Сладкиш с череши и маскарпоне
 
След като сладкишът е готов, охлаждаме и по желание поръсваме с пудра захар.

2 коментара