Профитероли с хрупкава коричка

Малки кръгли еклери с хрупкава коричка, която се приготвя само от масло, захар и брашно. Накратко това са тези профитероли. 
 
Профитероли с хрупкава коричка

Докато черупките им са все още празни, отгоре са много хрупкави. Разбира се, когато се напълнят с крем, омекват много бързо и хрупкавостта им се губи, но за сметка на това остава наситения аромат на масло и красивата напукана шарка, която също ги отличава от стандартните профитероли.
Как се приготвя самата коричка в снимки стъпка по стъпка може да намерите в сайта https://www.davidlebovitz.com/craquelin-recipe/, откъдето съм заимствала и точните пропорции за коричката на профитеролите.

 

Необходими продукти:
за пареното тесто:
за около 50 броя

200 мл вода
100 мл олио
150 г брашно
щипка сол
1 ч.л. захар
4 яйца

за хрупкавата коричка:
85 г студено масло
100 г кристална захар
100 г брашно

за крема:
4 цели яйца
220 г захар
1 литър прясно мляко
60 г брашно
60 г натурално пшенично нишесте
ванилия
50 г студено краве масло

110 г шоколад за шоколадовия крем

Първо приготвяме масленото тесто за хрупкавата коричка на профитеролите. 
Кравето масло трябва да е студено от хладилника и нарязано на по-малки кубчета. Смесваме маслото, брашното и захарта. С ръцете претриваме маслените трохи, докато се образува топка тесто. 
Разточваме тестото на много тънко (около 2 мм) между два листа хартия за печене и го слагаме в хладилника, за да стегне.

През това време се заемаме и с пареното тесто.
Загряваме в съд водата и олиото. Добавяме малко сол и захар
Рецептата за парено тесто, която от години приготвяме вкъщи, е с олио, но в повечето, които изчетох се слага масло. Тъй като, обаче, ще имаме и маслена коричка, смятам, че с олио се получава също добър резултат и така компенсираме липсата на масло в тестото.
Когато течността заври, изсипваме наведнъж брашното. Бъркаме енергично, като в един момент се образува топка тесто. Около 1-2 минути разбъркваме тестото, докато е на котлона.
Оставяме да изстине за кратко, за да може да продължим с него.
Към тестото добавяме едно по едно всяко яйце. По-лесно е предварително да разбиваме всяко едно яйце  в купичка. Когато то се поеме от тестото, добавяме следващото яйце и така до изчерпване на всичките четири яйца. Разбъркването може да стане и с миксер на ниска скорост. Аз лично разбърквах с шпатула. Важно е да е удобенa и стабилна бъркалката, защото тестото е тежко и малко по-трудно за разбъркване.
Върху хартия за печене с помощта на малка чаша очертах предварително кръгове. Оставя се разстояние между всеки кръг, защото профитеролите се надуват при печене.
С пош шприцоваме готовото тесто в очертаните кръгове.
Изваждаме масленото тесто от хладилника и със същата малка чаша изрязваме кръгове, като всеки един поставяме върху профитеролите.
Печем при предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 минути. Времето варира според вашата фурна. По време на печене  в никакъв случай фурната не се отваря.
Изваждаме изпечените профитероли върху решетка, за да се охладят.

За крема загряваме млякото на котлона. 
Разбиваме яйцата заедно със захарта. Добавяме брашното и нишестето. Ароматизираме сместа с ванилия. Когато млякото заври, наливаме част от него към яйчената смес при непрекъснато бъркане, за да не се пресече. Връщаме сместа от мляко и яйца на котлона и готвим, докато кремът се сгъсти. 
Сваляме от котлона и добавяме маслото. Разбъркваме, докато се разтопи.
Разделяме крема в две купи. Към едната добавяме шоколада - предварително начупен на малки парчета и бъркаме докато се разтопи. Другата част остава с ванилов вкус.
Оставяме кремовете да изстинат много добре, като ги покриваме отгоре с прозрачно фолио, за да не се образува коричка върху крема.
Отново с помощта на пош и малък накрайник пълним профитеролите с крем.

Профитероли с хрупкава коричка

Не е необходимо да престояват, защото коричката омеква заради крема. Може да консумирате веднага.

Няма коментари