Краков - от киселото зеле до вълшебния шоколад Wedel

Mоже би, ще се запитате какво е това абсурдно заглавие на днешната ми публикация.
Но, четейки по-надолу ще разберете защо съм избрала тo да е забавно и закачливо. 

Пътуване до Краков


Наскоро се завърнах от своето първо пътуване до Полша. Бях прочела доста статии и бях чула доста добри мнения за кулинарните аспекти в тази страна, което създаде в мен едни много позитивни очаквания. Е, не се сбъднаха напълно и леко се разминаваха, но това няма значение.
Краков е един интересен, романтичен, изпълнен с много забележителности и история град. Въпреки че полската храна (за която ще спомена след малко по-подробно) не ме впечатли особено и вкусовете ни определено се разминаваха, то атмосферата в самия град е нещо, което си заслужава да се изпита. 
Кокетните карети с техните елегантни кочияши и помпозни коне, достолепността на базиликата "Дева Мария", която е точно в центъра на града и не на последно място мостовете над река Висла, са само част от местата, откъдето може да започнете своята разходка.
Няма да се спирам подробно на всяка забележителност, защото вярвам, че тези от вас, които имат интерес могат да се сдобият с тази информация - дали от първо лице или просто прочитайки информация за града в Интернет. Само ще изброя това, което задължително трябва да посетите в града.


На първо място препоръчвам да направите една обиколка с някой гид или т.нар. free city tours. Обикновено групите се сформират пред входа на базиликата в центъра.  Ще направите едно приблизително двучасово (поне нашето бе толкова) кръгче из града - из Стария град, двора на двореца, до Флорианската порта, театър "Юлиуш Словацки" и други.
Ако попаднете да добър гид като нас може да научите много интересни факти и легенди, както и да ви препоръчат места за хапване и пийване на полска водка. :)
И тук е моментът да похваля Каролина, в чиято група попаднахме. В TripAdvisor може да разгледате и доста от положителните ревюта. 

Колкото и пъти да минете през центъра, никога няма да ви омръзне. Винаги може да видите някоя сграда, на която до момента не сте обръщали внимание или да изпробвате някое ново заведение, в което не сте влизали. Разнообразието е доста голямо, цените - също. И тук все пак ще изтъкна и още нещо положително - почти на всички места отпред е изложено менюто. Така че, ако не ви е по вкуса, просто преминавате към следващото. Но все пак не се увличайте прекалено в избора. Нека ви остане време и за разходка, а за нея времето никога няма да е достатъчно. Повярвайте ми!

Местата, които ме очароваха в Краков:
  •  Базилика "Дева Мария" -  кулата и гледката от нея, мелодията на тромпетиста, огласяща централния площад на всеки час
Пътуване до Краков

  • Мостът с фигури - акробати "Бернатек" над река Висла

 
  • Еврейският квартал "Kazimierz" и еврейското гето (две отделни локации, свързани с въпросния по-горе мост). Подходящи места за разходка, изпълнени с много на брой заведения, кафенета и други.


  •  Централният площад "Rynek glowny", старият град и атмосферата в него

Пътуване до Краков
  • Дворецът "Вавел", катедралата към двореца и разходка с лодка

Има още забележителности, които умишлено ще пропусна, тъй като публикацията ще стане доста дълга, а и нека си дойдем на думата за киселото зеле и за горещия шоколад Wedel.
Преминавам към кратък разказ за храната, която лично мен не успя  да ме впечатли толкова много. Имам предвид автентичната полска кухня. Това се дължи, може би, на това, че е доста по-различна от нашата. Нямаме много сходства и не сме свикнали с техния вкус. Храната, която предлагат в заведенията е основно пържена и доста тежка като за едни приятни летни температури над 30 градуса. Ако ви липсва киселото зеле, което хапваме през зимата в България, може да го опитате в разгара на лятото в Полша. Но все пак вкусът му е далеч по-различен от нашия. На места, където съм го опитвала - бе със странен натрапчив аромат, а на други - бе със сладък вкус. Типично е да смесват сладко и солено, дотолкова, че меденото пиле ще е не просто глазирано медено, но и доста сладко медено.
Затова пък в града има много места с интернационална кухня, в които може да хапвате паста, брускети, салати и много други ястия. 

Пътуване до Краков

И все пак какво би било едно пътуване до Полша без типичните за тях "Pierogi", които се предлагат пържени или варени - с плънка от смляно месо или картофено пюре и сирене, които в менюто ще ги откриете като руски пироги. Има и такива с плънка от зеле.
Най-добрият избор според мен са руските пържени, защото много добре си подхождат с някоя студена полска бира.


В Полша може да забравите за всякакви диети и хранителни режими. Не случайно и в едно заведение ме впечатли това закачливо знаменце.
Освен това порциите на някои места са също доста големи. Понякога е почти невъзможно да изядеш цялата огромна порция без нечия помощ. Определено в това отношение не пестят.

Пътуване до Краков

Искаше ми се да имам повече снимки на храна, на отрупани пекарни с различни вкусотии, но такива почти липсват този път. Успях да щракна няколко снимки все пак на това, което сме консумирали и както виждате - бургери, лазаня и паста. Първоначално си казвах, че в никакъв случай няма да ям такъв "junk food" и ще наблегна на автентичната полска кухня, но в последствие това мое мнение се промени.
И тъй като летните температури на моменти там не са толкова летни (при максимум 18 градуса), какво по-хубаво от това да изпиеш една чаша вкусен топъл шоколад.

Пътуване до Краков


Идваме си на думата за мястото, което се превърна в топ локация. И винаги когато правихме по някоя разходка из центъра, се отбивахме за един горещ шоколад или нещо друго сладко във "E.Wedel Chocolate Lounge". Съчетание между вкус, обстановка, добро обслужване, намиращо се в центъра на града, на една минута разстояние от катедралата, това заведение определено ми стана много любимо. Десертите не ме впечатлиха толкова много, но разнообразието от вкусове на тази вълшебна напитка, определено е нещо, което си заслужава да се опита. Шоколадовите им бонбони също са много вкусни, а разнообразието на витрината мисля, че няма нужда от коментар.

Пътуване до Краков

Друго сладко изкушение, което е наслада за сетивата, може да опитате в "Chimney Cake Bakery". Там предлагат тези фунийки - т.нар. коминчента, които се изпичат на място и се пълнят с различни съставки. Tечен шоколад Нутела, ягоди, бисквитки Орео са само част от вариантите. Отгоре слагат кремообразен ванилов сладолед и топинг. Всъщност коминчетата са по-скоро чешки десерт, но се предлагат и в Краков. 

Пътуване до Краков

Завършвам разказа си културно с това приятно и много уютно местенце "Cytat Cafe". За любителите и ценителите на книгите, вярвам, че би станало любимо. Пиейки си кафето, може да разгърнете страниците на някоя книга, може и да сe излегнете на обособените за това кътчета в кафенето. Тук ме спечели най-много обстановката.

Пътуване до Краков

Няма коментари