Палачинки с кисело мляко и брашно от спелта

Неделя сутрин. Отваряш очи. Излежаваш се до късно в леглото. Не мислиш за нищо. Оставяш се на безвремието. Не бързаш за никъде, не правиш планове за деня, а пиенето на кафе може да е дълго, с наслада. А каква по-добра компания към него от една вкусна домашна закуска. 

Палачинки с кисело мляко и брашно от спелта


След цяла седмица заслужаваме да се поглезим. Заслужава си всяка минута, за да радваш любимите си хора, а дори и да поглезиш просто себе си. Затова днешната ми публикация ще е за закуската, която си забърках. 
На рецептата за подобни палачинки бях попаднала в сайта на Бон Апети преди много време.
Моята версия на тези палачинки, обаче, съдържа брашно от спелта и оризово брашно, благодарение на което те стават много пухкави и нежни. С добавка от любимото ви домашно сладко (в моя случай от цели смокини) или просто мед, са перфектното начало на деня. 
За направата на палачинките може да използвате и друг вид пълнозърнесто брашно или да опитате и с такова от лимец.

Необходими продукти:
за 8 броя

2 яйца
200 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
50 г оризово брашно
50 г брашно от спелта
щипка сол
няколко капки есенция ванилия за аромат
мазнина за намазване на тигана - краве масло или олио

Първо разбиваме яйцата. Към тях добавяме киселото мляко, смесено със содата. Следват двата вида брашно, сол и ванилия. Разбъркваме добре. Тестото се получава по-рядко от това, което е за американски палачинки и по-гъсто от това, което е стандартните палачинки. 
В тиган с незалепващо покритие добавяме малко мазнина. Когато е загрял достатъчно, изливаме малко от сместа и пържим от двете страни до получаване на приятен загар. 
Поднасяме с любимите си съставки - сладко, мед, шоколад, каквото обичате. :) 

Палачинки с кисело мляко и брашно от спелта

Така или иначе това е една по-здравословна версия на обичаните ни палачинки, така че смело може да комбинирате с нещо сладичко. :)

Няма коментари