Пилешко филе с моцарела и сушени домати и гарнитура от кускус със зеленчуци

Отдавна не съм показвала рецепта за основно ястие в блога и днес реших да споделя с вас менюто ми за тази вечер, което ще включва пилешко филе, запечено на фурна с моцарела и сушени домати.
 

 Пилешко филе с моцарела и сушени домати и гарнитура от кускус със зеленчуци


Тъй като бялото месо може да стане доста сухо при печене на фурна, добавих и няколко парченца краве масло. 
За гарнитура към пилешкото приготвих и кускус, който е без варене, със задушени зеленчуци - тиквички, червена чушка, морков и зелен лук. Готвих ги за по-кратко време, за да останат хрупкави и по-свежи. Пилешкото може да съчетаете със свежа зелена салата, спанак, някаква разядка, ориз, киноа... Вариантите са толкова много, че не могат да се изброят в една публикация.

Важно е да готвите с кеф и фантазия, а рецептите са просто няколко стъпки, които ви делят от вкусния обяд или вечеря. 
За изпълнението на ястието от пилешко филе с моцарела и сушени домати са ви необходими следните продукти:

 
Необходими продукти:

за 2 порции

1 брой пилешко филе тип "пеперуда" (около 400 г)
1 брой моцарела - 125 г
няколко сушени домата, мариновани в зехтин
около 30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
риган на вкус и по желание

за гарнитурата:

50 г кускус без варене
100 мл вода
1 с.л. зехтин за кускуса
допълнително 2-3 с.л. зехтин или олио за зеленчуците
2 малки тиквички
1 морков
2 стръка зелен лук
1 червена чушка
сол и черен пипер на вкус

Разрязваме филето на две през средата и го овкусяваме със сол, черен пипер и сушен риган. По повърхността им правим леки прорези, но не до края, в които слагаме малки парченца краве масло. Поставяме месото върху хартия за печене или в намазана с мазнина тавичка. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути. След това подреждаме върху филетата сушените домати и моцарелата, нарязана на филийки. Връщаме обратно във фурната, докато се разтопи сиренето - около 5-6 минути (при мен бяха малко повече, тъй като се отплеснах за пореден път и сиренето се препече повечко 😃).

Пилешко филе с моцарела и сушени домати и гарнитура от кускус със зеленчуци

През това време приготвяме гарнитурата. Кускусът без варене е познат още като марокански или арабски кускус и може да го намерите в големите вериги като Кауфланд (в кутия от 500 г), в Лидл (когато правят тематични седмици на арабската или ориенталска кухня), в други по-големи вериги или в по-малки специализирани магазинчета за подправки, варива, билки и други, където последният път го намерих аз.
Кускусът е много ситен и няма нищо общо с този, който познаваме и консумираме за закуска. Готви се много бързо, като се залива с вряла вода, посолява се малко и се покрива с капак или фолио, за да може да се задуши. След около 5 минути той абсорбира водата. Задължително е след това да се добави малко мазнина - в моя случай зехтин или малка бучка краве масло. Разбърква се много добре, за да може фините малки топченца да се отделят и кускусът да стане пръхкав.
Задушаваме зеленчуците в малко мазнина, като първо слагаме тиквичката да се сготви за няколко минути, тъй като на нея й е необходимо малко повече време. След това добавяме и останалите зеленчуци. Накрая ги подправяме със сол и пипер. Дърпаме от котлона и добавяме кускуса. Разбъркваме добре.

Поднасяме ястието и се наслаждаваме на вкусна и много бърза за изпълнение вечеря. ❤️

2 коментара

  1. Светле,
    чудесно предложение.Ще го пробвам, имам кус - кус и искам да направя тази гарнитура.Но ще разгледам и гъбите пълнени с кус - кус и кашу.Страхотни са рецептите с кус - кус.Този е арабски не е какъвто е нашия кус - кус.
    Поздрави, лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти е допаднала рецептата, Ели! Ще се радвам после да споделиш как се е получило при теб. Няма нищо общо с нашия кускус този, но заглавието в рецептата щеше да стане прекалено дълго, затова по-надолу уточних, че става въпрос за другия вид. За първи път си купих такъв миналата година и се влюбих в него, толкова бързо става и може да се сложат много други зеленчуци - приготвяла съм го със спанак и гъби, със сушени домати, а ако се добавят пресни домати на кубчета може да стане и като салата. :)
    Поздрави и много усмивки! :)))

    ОтговорИзтриване