Крем карамел

Днес ще приготвяме крем карамел. Вечната класика в десертите - недолюбвана от едни, но обичана от други. Леко изместена от модерното "Брюле" до такава степен, че да наричаме вече брюлето крем карамел... А каква е разликата между двата десерта? При приготвянето на "Брюле" се добавя животинска сметана, а за да добие десертът завършен вид, захарта се карамелизира върху изпечения крем, така че да се образува апетитна карамелена коричка. Най-често този ефект се постига чрез малка горелка, която се използва в кулинарията. При крем карамела, обаче, в рецептата имаме само прясно мляко, а карамелът е на дъното на шоличката. :)
При приготвянето на този десерт наистина няма нищо сложно, пипкаво, завъртяно. Не е необходимо според мен сместа за крема да се прецежда, нито е необходимо кремът да се пече час или повече..
Единствената тънкост, всъщност, е в печенето на водна баня и недопускането водата в тавата за заври. Но дори и да се образуват шупли в крема, това няма да попречи на вкуса.

Крем карамел

И след краткото уточнение, следва и рецептата, която е много подходяща за всеки начинаещ, който за първи път е решил да приготви крем карамел (също като мен). :)

Необходими продукти за 11 шолички:
6 яйца
1 л прясно мляко
180-200 г захар
ванилия

за карамела:
160 г захар

Първо приготвяме карамела.
Изсипваме захарта в съд и загряваме, докато се образува светъл карамелен цвят. Не оставяйте карамела дълго време на котлона, тъй като той бързо потъмнява и прегаря, което ще вгорчи вкуса на десерта.
Разпределяме карамела в шоличките.
Разбиваме яйцата.
Затопляме млякото и го наливаме към яйцата. 
Добавяме захарта. Благодарение на това, че млякото е топло, захарта ще се разтвори по-лесно и по-бързо.
Ароматизираме с ванилия.
Изливаме млечната смес в шоличките.

Крем карамел

Подреждаме кремчетата в тава, в която наливаме до половината вода.
Печем десерта в предварително загрята фурна на 150-160 градуса за около 40-45 минути, докато стане златист.

Крем карамел

14 коментара

  1. Перфектен е, Светле! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота! Чудесен крем карамел, мила ми Светле!Поздрави на всички и лек ден! От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Поздрави и хубав ден и от мен! :)

      Изтриване
  3. Повече от перфектен е, Светле! Обожавам крем карамел, обожавааам. А как не ми се прави нищо освен салата в това време....
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го обичам много, а от толкова време не бях яла. Освен кулинарен мързел, ме мъчи и липсата на време да приготвям каквото и да било...
      Благодаря за коментара, Габи!
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  4. И аз се нареждам на опашката от тези, които го обожават :) с шупли, без шупли, изобщо нямам претенции..., и да ти кажа Светле, най-много обичах навремето, когато баба ми взимаше мляко току що издоено от кравата
    (съседката имаше две красавици, които според мен даваха най-хубавото мляко на света :), и десетина домашни яйчица и приготвяше крем карамела в една голяма тепсия, от която ядяхме всички и имаше много карамел и в повечето случай беше на шупли, но беше толкова вкусен и сочен и разкошен, че изобщо не съм се замисляла има ли шупли и така ли трябва да бъде, просто беше съвършен :)
    Поувлякох се малко :)
    Ти мила е явно, че си го приготвила по всички правила и не се съмнявам, че е изключително вкусен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! И за мен е без значение дали ще е с шупли или не. Наскоро гледах прословутото предаване Мастършеф и там задачата беше такава. На пръв поглед лесна задача за крем карамел, но имаше доста странни импровизации, та затова реших и аз да се пробвам с този десерт. :)
      Съгласна съм с всичко написано от теб и ми е приятно, когато всеки споделя своите спомени, виждания и каквото му душа иска относно дадена рецепта. Безспорно с домашни продукти става най-вкусно. В моя случай също е с домашно мляко и щастливите яйца на баба.
      Голяма прегръдка за теб!

      Изтриване
  5. Толкова апетитно изглежда, а аз така да не го обичам този крем карамел :D Харесвам само карамеления сос :) <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! :) За Криса ще е кремът, за теб - карамелът. :D

      Изтриване
  6. Обожавам крем карамел,но у дома сме 1 към 2 необичащи и не правя,затова ще оплакна око тук до насита,страхотен е станал,Светле!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкъщи си го обичаме, но пък го приготвяме много рядко, не може да се вреди сред всички други десерти, които правим. :)
      Благодаря ти, Роси! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Леле, изглежда страшно апетитно! Вече знам какво ще сготвя за десерт тези дни! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Извинявам се, че толкова късно отговарям и се надявам, че крем карамелът Ви е харесал! :)

      Изтриване