Торта "Горски плодове"

Крайно време е да поръся страниците в блога със захар и да увелича броя на тортите с още едно попълнение. 
Тази торта може би е най-съвършената, която съм приготвяла. Може би за всички казвам така, но комбинацията от аромати и вкусове се съчетава в една експлозия, която погалва небцето още от първата хапка. 
Пухкав блат с цитрусов аромат, съчетан с пресни боровинки, крем с бял шоколад и къпинов мус, а за финал леки щрихи с малини и боровинки за украса.
Ако ви се намират такива плодове, поднесете си тази наслада, за да ви стане лятно на небцето и душата. Тортата е много лека, умерено сладка, а съчетанието от лимонова кора и горски плодове е изключителна и не трябва да си я спестявате. :)

Торта Горски плодове

Необходими продукти:

за 1 блат:
3 яйца
100 г брашно
120 г захар
ванилия
лимонова кора
70 г боровинки

за крема с къпини:
250 г къпини
6 с.л. захар
250 г маскарпоне
1 ч.л. желатин + 3 с.л. вода

за крема с бял шоколад:
250 г маскарпоне
150 г бял шоколад

малини, боровинки и филирани бадеми за украса

Първо приготвяме блата - стандартен пандишпанов. Какво правим първо?
Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на пухкава пяна, после сипваме част от захарта (около 100 г) и разбиваме на сняг. Жълтъците разбиваме с останалата захар. Смесваме двете части за блата. Ароматизираме с ванилия и настъргана лимонова кора.
Добавяме на части пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркваме внимателно. Добавяме и боровинките - измити и подсушени предварително. Разбъркваме отново.
Разпределяме тестото в тава с незалепващо покритие (диаметър 25 см), предварително намазана с олио или в обикновена тавичка, но намазана с олио и посипана с брашно.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.

Торта Горски плодове

Пасираме къпините и прецеждаме пюрето. Към него добавяме няколко супени лъжици захар на вкус и готвим на котлона за няколко минути. Оставяме го да изстине.
Разбиваме с вилица или бъркалка маскарпонето. Разделяме го на две части. Към първата добавяме пюрето от къпини. Ако не ви се струва достатъчно сладко, може да добавите още захар - препоръчително да е пудра захар, тъй като по-лесно се разтваря в маскарпоне. 
Разтваряме желатина в малко студена вода и когато набъбне, го разтваряме на водна баня. 
След това го смесваме с част от къпиновия крем, за да се темперира и го наливаме към останалия крем.

Торта Горски плодове

Разтопяваме шоколада на водна баня. Оставяме го да изстине за кратко. Към шоколада добаваме на части другата половина от маскарпонето и разбъркваме, за да се получи гладък крем. Не добавям захар заради сладостта на шоколада, но ако не ви е сладко, може да подсладите с пудра захар. 

Торта Горски плодове

Сгобяваме тортата в ринг за торта. 
Поставяме блата, отгоре намазваме с къпиновия крем и оставяме в хладилник, за да се стегне добре крема - около 4-5 часа. След това разпределяме и крема с бял шоколад и оставяме за още 2-3 часа, за да стегне добре тортата. Накрая махаме ринга и украсяме по желание с малини, боровинки.

  Торта Горски плодове

Докато чакате да стегне първия крем, може да приготвите и белия. Аз ги приготвих почти едновременно и затова оставих белия да стегне за кратко в хладилника. Преди да го разпределя върху тортата, оставих за кратко на стайна температура, за да размаже по-лесно върху тортата. Заради наличието на шоколад, кремът става по-гъст и плътен.

10 коментара

  1. Светле, идвам и мен да поръсиш с тази захар с горски плодове. :) Чудна торта, представям си колко вкусна ще да е! Да ти е сладко и лятно! :)
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръсвам те веднага, Гери! :) Благодаря ти, мила, нека да е все още лятно и при теб! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. И аз на опашката за парченце от тази разкошна вкусотия :) Сигурна съм, че е невероятно вкусна, Светле!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! И при теб видях, че имаш подобно сладко изкушение с боровинки. :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Много свежа и лятна торта си сътворила, Светле!
    Поздравления! :)
    Спорни и весели дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Макар да не е моята торта това, Светле, несъмнено е свежа и лятна, и така - за разнообразие не е лошо дори и шокохолици като мен да разнообразяват с някоя такава рецепта. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! Лятото шоколадовите изкушения ги оставям на заден план, макар че обожавам шоколадов сладолед! Но определено е хубаво в последните дни от лятото да се възползваме от свежите плодове.
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. хахах History-то от снимки изглежда много забавно - първо има снимка на цяло парче торта, след това на половин... И накрая направо е трябвало да снимаш празната чиния :D или поне при мен само такава снимка би имало :D Поздравления! :* Толкова вкусна изглежда тортата, че бих я изяла преди да успееш да я заснемеш в недокоснато състояние :D <3 <3 <3

    ОтговорИзтриване
  6. Не давам да се яде преди да е документирано всичко в снимки. :) А иначе хронологията случайно се е получала, не съм го замисляла предварително. :)
    Благодаря за коментара! :))))

    ОтговорИзтриване