Гръцка мусака

Много зеленчуци, които се редуват с плънка. В съчетание със свежи подправки и нежен сос, тази мусака се превръща с неустоимо изкушение.
Рецептата носи лятото със себе си, макар и приготвянето й да отнема малко повече време.
 

Гръцка мусака
 

Необходими продукти:

3 патладжана
3 тиквички
4 картофа
5-6 чушки
4  домата

за плънката:
500 г кайма
1 глава лук, 2 скилидки чесън
1 морков
2 ч.л. червен пипер
1 щипка канела

сол, черен пипер, риган, босилек и магданоз на вкус

за сос "Бешамел":
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
40 г масло или 2-3 с.л олио
2-3 щипки индийско орехче
черен пипер на вкус
 

Патладжаните се нарязват на филийки или на шайби, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивината. След това се запържват за кратко в мазнина.
Тиквичките се нарязват и също може да се запържат леко.
Картофите се нарязват на шайби.
Чушките се пекат, обелват се и се нарязват на кубчета или на ивици.
Приготвя се плънката, като се запържва лука, чесъна, моркова.
Прибавя се каймата и след като се запържи се слага червен пипер и обелените, и пасирани домати. Всички подправки се нарязват на ситно и се добавят към плънката.


Приготвя се и соса като се загрява мазнината и  след това се прибавя брашното, което трябва много леко да се запържи, но трябва да се внимава да не загори.
Прибавя се млякото, което трябва да е студено, за да не стане брашното на бучици. Разбърква се отново и се оставя сосът да се сгъсти. Подправя се с малко индийско орехче - 2-3 щипки по желание и малко черен пипер.
На дъното на тава се слага малко от плънката. След това се редят картофите, слага се отново плънка, малко от приготвения сос , чушки, редят се патладжани или тиквички, отново плънка, сос и така докато ни свършат продуктите. Накрая се залива отново със соса. Пече се в загрята фурна на 200 С за 30-40 минути (докато омекнат картофите). По желание може да се поръси с малко кашкавал преди да е готова мусаката.
Ястието е много вкусно, но приготовлението му е доста дълго. За да не стане прекалено мазно, може тиквичките и патладжаните да се запекат на грил тиган.

3 коментара

  1. Поздравления! Блогът е страхотен! Усещам, че честичко ще го навестявам, вече си харесах и няколко рецепти, които да изпробвам. :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за хубавия блог,попаднах на него случайно и останах очарована,даже успях да съставя утрешното меню.Надявам се че за в бъдеще ще има още много хубави,вкусни и лесноприготвящи рецепти.
    Поздрави...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Радвам се, че блога ми Ви е харесал и че съм помогнала с идеи за менюто. :) Ще има още рецепти в бъдеще, които се надявам, че ще Ви харесат!
      Поздрави!

      Изтриване