Лазаня с тиквички и гъби

Лазанята е ястие, което може да се приготви с различни видове плънка - видове сирена, пилешко, различни зеленчуци и сосове. Най-популярната лазаня е "Болонезе", чиято плънка е от кайма. 
Лятото, освен че е много щедро със своите високи температури, ни подарява и огромно изобилие от зеленчуци, на които трябва да се насладим. 

Лазаня с тиквички и гъби

Е, ако сте от хората, които не сядат на масата без месо, тогава може да прибавите пилешко филе и да го съчетаете с останалите продукти.
Лазанята не е от най-бързите ястия, отнема малко повече време за приготвяне, но пък вкусът оправдава търпението в тази жега. 


Необходими продукти:

за правоъгълна тава с размери 30 см Х 20 см

за корите:
1 яйце
100-150 г брашно

за плънката:
4 тиквички
300-400 г гъби
сол на вкус
150 г кашкавал/моцарела за поръсване

за доматения сос:
500 г пасирани домати
2 скилидки чесън
6-7 листенца босилек (или сух)
3-4 стръкчета риган (или сух)
черен пипер на вкус 
щипка захар

за сос "Бешамел":
1-2 с.л. брашно

40 г масло (или 2 с.л олио)
300 мл прясно мляко


Първо приготвяме корите. Ако използвате готови, ще пропуснете тази стъпка.
Разбиваме яйцето, добавяме брашното и омесваме малка топка, която след това разточваме на много тънка кора и нарязваме на правоъгълници. Не забравяйте да поръсите плота и точилката с брашно, за да не залепва кората при разточване.
Във вряща подсолена вода, в която наливаме струйка - две олио, слагаме няколко кори  и бланшираме за няколко секунди до минута. Изваждаме корите и ги поставяме в чиния или тава, предварително намаслена. Така се отлепват по-лесно и не залепват. Бланшираме корите на няколко пъти, не наведнъж.

Приготвяме си плънката. Нарязваме тиквичките на филийки и ги посоляваме. След това ги печем на грил тиган или ги запържваме в малко мазнина за кратко.
Запържваме нарязаните на филийки гъби.
Подготвяме доматения сос, като загряваме на котлона пасираните домати заедно със ситно нарязаните скилидки чесън. Когато течността заври, сваляме от котлона и подправяме с черен пипер, щипка-две захар и нарязаните на ситно листенца босилек и риган. Ако нямате пресни, използвайте сушени, но не ги пропускайте, защото придават страхотен аромат.

За соса "Бешамел" загряваме маслото или олиото и добавяме брашното. Бъркаме непрекъснато и след това наливаме млякото, което е по-добре да бъде студено, за да не се образуват бучки. Бъркаме енергично, докато брашното се разтвори и стане гладка смес. Оставяме да заври и леко да се сгъсти.

Редим лазанята, като на дъното на тавата разпределяме малко от доматения сос. 
Подреждаме кори, а върху тях - запечените/запържените тиквички, разпределяме от  гъбите, поливаме с малко от доматения сос, после "Бешамел" и отгоре пак кори. 
Последователността няма значение. 
Завършваме с кори и ги заливаме с останалия доматен сос.

Лазаня с тиквички и гъби

Покриваме с алуминиево фолио, за да не изсъхнат корите при печене и печем за около 20-25 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Преди да я извадим поръсваме с настърган кашкавал и допичаме за 5-10 минути, за да се разтопи.

Лазаня с тиквички и гъби

Ако използвате готови кори, е добре да залеете подредената вече лазаня с много малко вода или пък да направите сосовете по-течни, за да могат корите да омекнат. Не бива лазянята да се пече на сухо, а трябва да има малко течност в тавичката. Корите поемат течността и при печенето също се изпарява част от нея. 
Печенето ще е малко по-дълго в този случай - около 40-45 минути, докато омекнат корите.  
Ако искате да комбинирате с някакво месо - препоръчвам пилешко филе, което може да запържите заедно с гъбите.

8 коментара

  1. Светле, много вкусна ти се е получила, да ти е сладко! ;)
    Хубава вечер и честит нов облик на блога!

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, влизам и виждам непознато място :) Честита нова визия, Светле - много е хубава и сезонна. Предложението ти за лазаня ми хареса, ще го опитам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей! Имаш номинация от мен за Liebster Blog Award: http://toninagems.blogspot.com/2013/06/tag-liebster-blog-award_26.html#more

    ОтговорИзтриване
  4. Честит нов облик на блогът ти,мила ми Светле!Апетитна и вкусна лазаня си приготвила-БРАВО!!!Хубав ден,слънчево настроение и много поздрави!От Катя

    ОтговорИзтриване
  5. Това със сигурност е една превъзходна лазаня,Светле!При мен отлежава една подобна,затова мога кристално да си представя какво блаженство е и твоята!Мнооого вкусно,много!Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за милите думи! Радвам се, че предложението ми ви е допаднало. Ако го пригответе, се надявам да споделите за резултата. :)
    Хубав следобед и "вкусна" вечер! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, още не съм правила лазаня и ще се възползвам от подробното ти описание!
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм те вдъхновила, Инче. Плънката за една лазаня е по избор. Ако решиш да приготвиш лазаня, препоръчвам и варианта "Болонезе". Също става вкусна. С домашни пресни кори лазанята ми харесва повече. Лазанята не е трудна за приготвяне, а и кулинар като теб няма как да не се справи прекрасно! :)
      Прегръдки и приятна да е и твоята вечер! :)

      Изтриване