Торта "Гараш" - II вид

Пандишпанови блатове с орехи, шоколадов крем, а за още повече шоколадов вкус и разкош - глазура.
Не съм сигурна, че тази торта може да носи името "Гараш", тъй като не се доближава изобщо до оригинала, но рецептата отлежава в сладката тетрадка на майка ми вече около 20 години и то точно под това име. Приготвяли сме я вкъщи неведнъж и се получава много вкусна орехова торта. Затова реших да я споделя с вас, а дали е "Гараш" или не, мисля че не от такова голямо значение.
С кремът малко импровизирах - според рецептата се приготвя с краве масло, но аз реших да оползотворя кутийката маскарпоне, която бях купила без ясна идея за десерт. Може да приготвите тортата и със сметана, както сме правили и преди вкъщи, затова именно със сметана записвам и рецептата.

Торта Гараш

Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
3 с.л. брашно
ванилия

за крема:
250 мл сладкарска сметана (или маскарпоне)
100 г шоколад

за глазурата:
60 г шоколад
1 ч.л. олио

кокосови стърготини за украса


Първо приготвяме блатовете.
Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на пяна, добавяме захар - повече от половината и продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
С останалото количество захар разбиваме жълтъците.
Смесваме двете смеси, добавяме смлените орехи, брашното, както и ванилията. Разбъркваме внимателно, за да няма бучки. Разделяме тестото на две части. В намазана с олио тава (с диаметър 26 см) изсипваме първата половина от тестото. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15 минути. След като блатът е готов, го оставяме да изстине върху решетка.
Процедираме по същия начин и с втория блат.

Докато блатовете се пекат, може да приготвим крема.
Разбиваме сметаната, докато стане пухкава и ефирна.
Разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме да изстине. Към него на части добавяме сметаната, разбъркваме внимателно.
В крема не добавям захар, защото шоколадът е достатъчно сладък.

Торта Гараш

Сглобяваме тортата. Намазваме първия блат с крема, отгоре слагаме втория блат. Накрая заливаме тортата с глазурата, която приготвяме, като разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме малко олио за блясък. 
Украсяваме по желание.  

Торта Гараш

4 коментара

  1. Светле, ама никак не ми пречи как си я нарекла... При вида й само си личи колко прекрасна се е получила! Ех, да имах едно парченце наблизо...
    Поздрави сърдечни и хубав ден ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И аз реших, че няма да има значение името, но все пак за почитателите на наистина класическата рецепта, тази е доста модифицирана, но е много по-лесна за приготвяне. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. И аз като, Гери..., не мога да мисля за името, докато се сетя да попитам за него вече ще съм излапала парчето, изглежда невероятно изкусително! С този орехов вкус и любимият шоколадов мус по средата, мммм..., нямам думи
    Прегръдки, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вкусните думи, Танче! :) Като вкус тази вариация на тортата, не отстъпва на оригинала, затова наистина името не е толкова важно.
      Прегръдки!

      Изтриване