Ориз "Басмати" със зеленчуци и първото ми интервю

На пръв поглед най-обикновен ориз със зеленчуци. Но това е само на пръв поглед. При първото опитване се влюбваш във вкуса на самия вид ориз и постепенно той замества традиционния бисерен ориз при приготвянето на гарнитура за печенето месо, кебап или просто като леко основно ястие. В комбинация и със зеленчуци, се превръща в апетитно лятно ястие. :)
Този сорт ориз е дългозърнест, с много богато съдържание на нишесте и затова му е необходима малко повече течност при приготвяне. Освен това, друг интересен факт, който намерих в Интернет е, че думата "басмати" в превод от хинди означава ароматен. И наистина е така. :)


Необходими продукти:

1 малка глава лук
1 морков
300 г гъби
1 малка тиквичка
1 кафена чашка ориз "Басмати" (около 150 г)
3 ч.ч. вода или домашен бульон
1 ч.л. куркума
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. олио
няколко стръка копър
настъргана лимонова кора

Първо загряваме олиото в съда. То трябва да покрива дъното на съда. Не съм измервала с точност колко е мазнината, ориентировъчно съм дала тази пропорция. Но оризът е продукт, който обича мазнината. Ако тя е много малко, тогава ще имаме сух и сбит ориз. Това важи за всякакъв ориз, който приготвяте.
Запържваме първо гъбите - предварително добре измити, обелени (евентуално) и нарязани на филийки. Когато се позапържат, добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните на кубчета морков и тиквичка. Когато зеленчуците омекнат леко, добавяме ориза, който преди това сме измили много добре, така че да падне част от излишното нишесте в него. Запържваме го за кратко и него.
Овкусяваме с куркума, сол и черен пипер. Наливаме водата и настъргваме кората на половин лимон, която придава неповторима свежест на иначе обикновения ориз. :)
Похлупваме съда с капак и оставяме ориза да се сготви, докато омекне.
Проверявайте го от време на време. Ако водата се е изпарила, налейте още малко.
Накрая, когато оризът е напълно готов, поръсваме със ситно нарязан копър.

Ориз Басмати със зеленчуци

Ще завърша тази публикация с една много приятна за мен емоция. Най-после и аз мога да се похваля с първата си изява в кулинарно списание, в което гостувам с две избрани рецепти от блога. 
Благодаря на списание "Рецепти за здраве" за поканата и отзивчивото отношение. За мен беше удоволствие и много емоционален момент, тъй като това е първата ми медийна изява. Броят от днес е вече на пазара. :)

9 коментара

  1. Честита първа изява,Светле!Със сигурност няма да е последна,а на теб пожелавам все така с хъс да списваш блога и да е любим на все повече читатели!Много интересна и вкусна рецепта отново,придружена с апетитни снимки и полезна информация за този вид ориз!
    Благодаря за удоволствието,сърдечни поздрави и ведър юлски уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита първа изява и от мен, Светле! Пожелавам ти да имаш още много подобни изяви, които да внасят усмивки и добро настроение в деня ти, както и в блога! Приятно е чувството да те интервюират, предполагам.
    Много интересна информация за ориза. Благодаря за която!
    Поздрави и щастлив уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Първо /със сигурност няма да ти е последно/ интервю, мила ми Светле! Дано изданието да е било около рождения ти ден и са те изненадали за повода!
    Оризът ти е чудесен! Хубав ден, мила ми Светле и поздрави вкъщи!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  4. Светленце, честито ти първо интервю! Желая ти още много подобни моменти, в които да усещаш труда си оценен и да ти се връща това с още по-голямо вдъхновение! :)
    А оризът ти е страшно апетитен, много ми хареса рецептата!
    Поздрави и слънчев уикенд. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления и от мен, Светле, браво -
    разкошна рецепта, чудесно представяне, страхотна си!
    Още много вдъхновение, успехи, лично удовлетворение и признание!

    ОтговорИзтриване
  6. Каква хубава новина, Светле! Поздравления :) дано по-често се случват такива приятни неща! Иначе оризът изглежда много примамливо вкусен. Аз обичам много Басмати, точно заради аромата му.
    Поздрави и хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Хей, Светле - приятно ми е - и в списанието ще те видя, купувам си го редовно, ама си хубавица тъмнокоса!:)) И още нещо - моята дъщеря е на 23, сега и теб като Гери ще приемам за дечко, като моя си:)), ама сте кадърно, умно и красиво поколение, хей! И дъщерята кулинарства, но тя се изявява повеч във фейсбук.
    Колкото до ориза...само аз ли не си падам по дългозърнестия...

    ОтговорИзтриване
  8. Малко със закъснение, но от все сърце моите поздравления, Светле!
    Много, много се радвам на такива млади, надарени с усет към красивото и вдъхновяващи хора!
    Пожелавам ти още много изяви и хубави мигове!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ви благодаря за милите думи! :) Радвам се, че споделих с вас тази моя мъничка изява. Надявам се скоро да имам възможност за повече публикации.
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване