Пълнени гъби с кускус и деликатес от заквасено кашу

Дойде ред и на следващата здравословна рецепта в блога. Благодарение на предоставените продукти от Delishu и вдъхновена от множеството пролетни рецепти, които изчетох, реших да комбинирам някои любими мои продукти и така се получи тази цветна палитра от зеленчуци и арабски кус-кус.

Пълнени гъби с кускус и деликатес от заквасено кашу

А за финал допълнени с деликатес от заквасено кашу или иначе казано заместител на добре познатото ни сирене, но приготвено от кашу по специална технология и обогатено с различни аромати и вкусове. В него се съдържат множество полезни пробиотични бактерии, които спомагат за добро храносмилане и имунитет. 
 
В техния сайт:  https://delishu.bg/ -  ще намерите полезна информация за този продукт, а аз само ще допълня в блога, че ако имате непоносимост към лактоза, изцяло сте насочени към веган храна или сте решили да постите и да ограничите приема на млечни животински продукти, то може да опитате трите различни вида Delishu - натурален, с манатарки и мащерка, със сушени домати и риган. Лично на мен ми допадна най-много този с аромат и вкус на горски гъби, който много добре се съчетава в днешното ми предложение.
И тъй като сега са пости, в рецептата няма никакви животински продукти - използвала съм само зехтин като основна мазнина, но определено кускусът става по-вкусен, когато се използва малко краве масло.


Необходими продукти:

500 г печурки - около 12 броя по-едри 
1 червена чушка
2 малки тиквички
1 морков
няколко стръка мащерка
1 стрък пресен чесън
2 стръка зелен лук
150 г арабски кускус без варене
200 мл вода за кускуса
3-4 с.л. зехтин 
сол и черен пипер на вкус
1 опаковка деликатес от заквасено кашу Delishu, манатарки и мащерка
 

Почистваме гъбите от пънчетата и ги подреждаме в тава, намазана с малко олио/зехтин.
Посоляваме гъбите и ги овкусяваме с черен пипер. По желание може във всяка гъба да сложите малко кубче краве масло - в този случай отгоре ги поливаме с малко зехтин.
Печем гъбите в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност - около 20 минути са напълно достатъчни.
През това време приготвяме плънката за гъбите. 
Първо нарязваме всички зеленчуци - тиквичките - на кубчета, моркова и чушката на ивички, зеления лук и чесън - на кръгчета. В загрята мазнина - около 2 с.л. първо запържваме тиквичката, след това добавяме чушката и моркова, а накрая - зелените лук и чесън. Готвим за кратко, докато се запържат зеленчуците, но е хубаво да останат леко хрупкави и свежи. Накрая ги овкусяваме със сол, черен пипер и прясна мащерка.
Кускусът, който използвам, не се нуждае от варене - просто го заливаме с вряла вода и го покриваме с фолио или капак. След максимум пет минути, той е готов. Към него добавяме малко сол и зехтин и го добавяме към зеленчуците. Разбъркваме добре и с тази плънка пълним гъбите. От пълнежа ще ви остане, но и така като гарнитура кускусът е достатъчно вкусен.

Пълнени гъби с кускус и деликатес от заквасено кашу

Отгоре върху всяка гъбка, слагаме и кубче деликатес от заквасено кашу.
Поднасяме със свежа салата и така имаме една лесна, бърза, пролетна, лека, здравословна и цветна (май станаха много суперлативите) вечеря. :)

2 коментара

  1. Чудесна идея и реализация Светле.Красиво и много вкусно постно предложение.Скъпичък е този продукт Делишу , но от време на време човек може да си позволи да го закупи и опита.Ще изпробвам рецептата, записвам я.Кашуто също е скъпа ядка затова винаги я смесвам с малко бадеми или орехи.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна съм, Ели, че цената и на кашуто и на деликатесния продукт е по-висока, но пък, ако човек спазва специален режим на хранене, би си позволил да консумира подобни био продукти въпреки цената.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване