Обърнат сладкиш с ягоди

За днешния празничен ден ви представям ароматен и много пухкав сладкиш с ягоди, който ни прави компания към кафето и към четивото, което започнах в последните няколко дни. 
 
 
Обърнат сладкиш с ягоди


 А какво по-хубаво от това да си там, където е най-ценното място за теб, където ухае на вкусно, където можеш да грабнеш любимата книга и да я четеш на фона чуруликащите  птички. 
А сега няколко думи и за сладкиша. Получи се лек и фин, ненатрапчиво сладък, въпреки че има слой с карамел. 
Докато сме в един от най-любимите ми сезони - този на ягодите, ще се постарая да приготвя повече рецепти с този плод. 
И преди съм ви показвала такъв тип "обърнат" сладкиш или upside down cake, както е популярен в чуждестранните кулинарни сайтове, при който дъното на тавичката покриваме с карамел, подреждаме отгоре сезонни плодове, които при изпичане също се карамелизират и ги покриваме с тесто - може да е пандишпан, може да е маслено, бутер и т.н. През различните сезони от годината съм ви показвала различни комбинации - с ябълки, с нектарини, със смокини и боровинки и с любимите ми череши. А днес с вълшебни сладки ягоди. 
Насладете се и вие на този домашен, непретенциозен и лесен за приготвяне сладкиш.
 
 
Необходими продукти:
тава с размери 28/7/18.5 сm

за тестото:
3 яйца
120-130 г захар
120 г брашно
ванилия
5 г бакпулвер
2 с.л. вода
200 г ягоди

за карамеления слой:
50-60 г захар за карамела
20-30 г краве масло за намазване на карамеления слой 
 
Първо приготвяме карамела. Загряваме захарта и когато се получи светъл карамел, дърпаме съда от котлона и разпределяме по дъното на тавата. Карамелът стяга много бързо и понякога е по-трудно да се разстели лесно. Затова за улеснение може да пъхнете тавичката във загрята фурна за няколко минути, за да се сгорещи. Така при разстилане на карамела, той не стяга толкова бързо. И тъй като карамелът е много горещ, внимавайте при приготвянето му и изпълнението на тази стъпка от рецептата. 
Оставяме карамела леко да изстине и след това намазваме отгоре с малка бучка масло. Може да го разтопите предварително, но ако е меко и на стайна температура, от топлината на карамела се разпределя много лесно.
Намазваме и стените на тавичката, за да се отлепи после по-лесно сладкиша.

Обърнат сладкиш с ягоди

Приготвяме тестото.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Белтъците разбиваме на сняг с част от захарта, а жълтъците - с останалото количество захар, докато станат с по-светъл цвят. Смесваме белтъците и жълтъците и разбъркваме внимателно.
Смесваме брашното с бакпулвера и ги добавяме към яйчената смес.
Накрая ароматизираме с ванилия, добавяме много малко вода - 2 с.л. и разбъркваме.

Нарязваме ягодите и ги подреждаме по дъното на тавата. Отгоре разпределяме тестото.
Печем за 20-25 минути на 170 градуса с вентилатор.
Оставяме го леко да изстине за няколко минути и докато е още топъл го обръщаме върху подходящ поднос. 

Обърнат сладкиш с ягоди

2 коментара